среда, 7. октобар 2015.

Ružno pače ili preuređivanje komode sa ladicama







  Do izgleda ovoga shabby labudića se došlo sa mnogo truda, inspiracije i ponešto improvizacije, naravno. Na početku je sve izgledalo ovako:



    Kao što se da vidjeti na gornjim fotografijama, komodica je bila premazana debelim slojem laka neke "prirodne" boje da bi se, valjda, istakla tekstura drveta. Pa, moje mišljenje je da joj je taj premaz dao neizrecivo neugledan i dosadan izgled. Presuđeno je da se NEŠTO uradi, jer u ovom stanju nije bila baš upotrebljiva van špajza. ;)

    Ovakav jednostavan oblik komode je zapravo najzahvalniji za preuređivanje (podsjetite se i ranijeg uređivanja još neuglednije komodice: http://handmadebygordanal.blogspot.ba/2015/05/preureenje-komodice-iliti-prica-o.html ). Sa ovakvim oblicima, bez previše ukrasa, možete uraditi šta poželite - od različitih reljefa strukturnom pastom preko patiniranja sve do dekupaža.
     Vlasnik komode je poželio da bude jednostavna i svedena sa postaranim izgledom i manjim, ali efektnim detaljima u vidu reljefne šare.

      Kao što se moglo primijetiti u SVIM mojim postovima vezanim za preuređivanje i farbanje, najomraženiji posao za mene je svakako šmirglanje. :D Ovaj put sam bila pošteđena toga zlopaćenja, jer je taj mrski dio posla odradio vlasnik - hvala mu. :D


     Prvi korak poslije šmirglanja i brisanja prašine bilo je nanošenje gita za drvo preko šablona na središnji dio svake ladice. Odabrali smo jednostavan šablon srednje veličine, takav da ne zauzme previše prostora, ali ni previše malen da bude neupadljiv. S obzirom da je vrijeme bilo BAŠ toplo, git se prilično brzo osušio, pa se mogao lagano prešmirglati, tek toliko da se ublaže oštre ivice reljefa.

     Sama drvena površina je bila vrlo glatka, pa sam za prvi sloj iskoristila bijeli grunt. Pošto je nešto gušći i ljepljiviji od boje, odlično pokriva i pravi savršenu podlogu za nanošenje boje koja bi bez ovakvog premaza mnogo teže sama ravnomijerno prekrila drvo. Grunt je najbolje koristiti upravo za ovakva preuređivanja gdje treba bolje prekrivanje površine, dok za podloge koje ranije nisu bile tretirane  nema potrebe za tim i boja se može nanositi bez problema.
     Takođe, grunt je odlična podloga za sve glatke površine koje teško prihvataju boju, poput stakla, plastike i ostalog.


      Poslije sušenja grunta, sve je nekoliko puta prefarbano akrilnom bojom. Osnovnu boju komode smo dobili miješanjem bijele i smeđe akrilne boje sa oker tonerom. 
      Šablon se opet vratio u igru - ovaj put da bismo reljefne šare istakli onom smeđom bojom kojom smo ranije nijansirali bijelu. Boju sam utapkala sunđerom preko šablona blago i neravnomijerno, da bih postigla taj zamišljeni pohabani izgled, dotaknut zubom vremena i upotrebe. :) 


      Da bi se razbila monotonija te svijetle boje i da bi se povezale boje reljefnih šara sa ostatkom komode,  prednji dio smo ofarbali takođe smeđom bojom. Taj dio su zapravo samo pregrade između ladica koje je taj kontrast savršeno istakao.
   

     Mali savjet - kada farbate  ravne linije blizu površine druge boje, od pomoći će vam biti ako na tu drugu zalijepite papirni selotejp. Tako ćete izbjeći frustrirajuće popravljanje zamazanih ivica.


      Kada se boja potpuno osušila, na red je došao najosjetljiviji dio koji daje onaj finalni pečat za ovakav stil - patiniranje. Prvi put sam koristila zift patinu. Razblaživala sam je razređivačem u omjeru prema potrebi - za blaže nijanse sa više, a za tamnije sa malo ili nimalo razređivača. 
      

       Sjenčenje i nijansiranje patinom treba raditi postepeno da bi se izbjegle velike greške, ružne zamazane mrlje i nagli prelazi. Uz pamučnu krpicu i dovoljno strpljenja se može dobiti savršeno pohaban izgled. :)


         Patinu treba ostaviti da se dobro "primi" za površinu; ja najradije ostavim nekoliko dana (zavisno od količine patine). Poslije toga se standardno prelakira u nekoliko slojeva. 


       Kako i zaslužuje, komoda je dobila divne ručkice za ladice koje su legle kao trešnja na vrhu torte. Time je zaokružen izgled koji smo zamislili u nekim osnovnim konturama i komodica je dobila svoje počasno mjesto i funkciju.



14 коментара:

  1. Odličan rad na osvježavanju komode, sviđa mi se ovaj konačni vintage look.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :) Da, drago mi je da smo uspjeli postići takav izgled, uvijek dajem prednost tome pomalo otrcanom stilu u odnosu na savršno ofarbane i jednolične komade namještaja.

      Избриши
  2. Majstorski odrađeno!!! Izgleda izvrsno, a posebno hvala na informacijama. Volim ovakve unikatne komade. Možda, samo možda, se ohrabrim i sama probam napraviti nešto slično (kad budem velika i ozbiljna ;), a do rada ću uzdisati gledajući tvoje radove

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na uvijek lijpim komentarima. :)
      Da ti otkrijem veliku tajnu: sve je u tome da pohvataš osnove (koje boje koristiti, kako se miješaju boje, kojim redoslijedom se šta radi) i poštovati nekih par pravila kao što je strpljivo čekati da se osuše svi slojevi u svim fazama. Sve ostalo je inspiracija i marljivost. ;) Ja sam SVE naučila sama, što isprobavajući pa učeći iz uspijeha i grešaka, što iz tuđih tuturijala ovoga tipa (zato ih i ja pravim ;))
      MNOGO još toga ostaje da i ja savladam, ali sve to ide postepeno i stvar je usputnog iskustva i volje, tako da se slobodno upusti u slične poduhvate. Najgora stvar koja može da ti se desi je da na kraju sve pošmirglaš i kreneš ispočetka. ;)

      Избриши
  3. za ovaj rad je suvišan svaki komentar. Predivno, krasno, super.... ni jedna riječ nije na nivou mog oduševljenja. iskrene čestitke.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicno obavljen posao, veoma pedantno i lepo, ne mogu verovati da je ova komodica nekada bila onako stara, bravo :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pa fantasticno. Komoda je pun pogodak, prelepo je uradjeno...da mi je samo da se i sama dam u preuredjivanje :)
    Najnoviji post na temu nedeljnog iyayova je upravo na blogu.
    http://fashionovertherainbow.com/pozitivne-misli-dan-4-lenjost/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrijedi se usuditi. ;) Taman nešto što možeš iskoristiti kao izazov u borbi protiv lijenosti (post ti je odlično osmišljen). :D

      Избриши