среда, 2. август 2017.

Stari sto za nove dane

    U svakoj kući se  pronađe neki predmet ili komad namještaja koji bi trebalo ušminkati, pa ni moja nije izuzetak. Neke stvarčice su već dobile novi izgled, a neke strpljivo čekaju u ćošku. :) Svoj preobražaj dočekao je i jedan drveni sto koji je na kraju izgledao ovako:


      A na početku je to bio jedan funkcionalan, ali dosadno običan sto, prefarban samo zaštitnim lakom neke žućkaste boje. Takav je godinama bio zatrpavan stvarima negdje u ćošku, skoro pa neprimijetan.


    BIlo je potrebno skinuti sav taj lak, prvo grubim, a onda i finim šmirgl papirom, sve dok se nije došlo do čiste površine drveta. Ako bi se ostavile djelimične neošmirglane površine, to bi naknadno moglo rezultirati neravnomijernim nanošenjem boje, neravninama, ali i probijanjem žućkastih nijanski laka na kasnije nanesenu boju.


     Nisam željela raditi dekupaž na ovome komadu namještaja, nego sam se odlučila da njegov ukras budu reljefni cvijetni motivi. Pošto je sto od onih upotrebnih predmeta, reljefe sam napravila uz ivice stole, da ne bi bili potpuno prekriveni tokom upotrebe.
    Preko plastičnog šablona sam nanijela akrilni git za drvo, šablon skinula i stavila da se reljefi osuše. Šablon je potrebno skinuti ODMAH nakon nanošenja gita ili reljefne paste, da se ne bi počeo stvrdnjavati zajedno i na šablonu i podlozi. Šablon odmah operite toplom vodom, vrlo je jednostavan za održavanje u dugo korištenje.


        Poslije sušenja reljefa, lagano sam ih prešmirglala finijim šmirglom, da se uklone oštre ivice i ponek gromuljica. Otisak treba da je pri dodiru bez oštrih ivica i bez hrapavosti.
     Nakon toga sam čitavu površinu stola prefarbala bijelom akrilnom bojom pomoću sunđerastog valjka. 


    Takav valjak je najpogodniji za veće površine, jer ne ostavlja trag i boja se ravnomijerno nanosi i razmazuje. Farbanje četkom često zna ostaviti nejednako ofarbanu površinu sa vidljivim potezima četke.


    Nakon što se prvi sloj boje osušio, smućkala sam neku malo tamniju nijansu od tamnosmeđe akrilne boje, puder roze, bijele i oker tonera. Dobila sam neku boju bijele kafe ili bež. I nju sam nanijela sunđerom na čitavu površinu.


    Nijansiranje reljefnih ruža sam radila kada se osušio i drugi sloj boje, i to postepeno. Prvo sam akvamarin mat zelenom bojom mjestimično sunđerčićem natapkala listove na svim reljefima. To sam sve radila ponovo preko šablona, da se ne bi ofarbala i okolna površina stola.


    Poslije toga sam isto radila sa puder plavom bojom malo zrnastije teksture.


    Na kraju sam rumenom bojom iznijansirala cvjetove. Izbjegavala sam sve boje raditi odjednom da bih izbjegla miješanje boja i dobijanje nekih tamnijih nijansi. Ovako su se sasvim fino uklapale i ostavljale svoj intezitet.


    Dok su se floralni otisci sušili, ofarbala sam i noge stola. Kako su četvrtastog oblika, po dvije vanjske strane  sam ostavljala u onoj bijeloj boji, jednu bojila akvamarin   zelenom, a jednu onom istom plavom bojom kojom i reljefe. Nekako su te unutrašnje, tamnije obojene strane nogu, dale posebno lijep izgled čitavom stolu.


    Završni korak je bilo lakiranje krilnim lakom. Pošto je sto prilično upotreban predmet, lakirala sam ga tri puta za bolju zaštitu.


    Sto je dobio potpuno drugačiji izgled od prvobitnog, praktično je preporođen. :)


    Njegova kružna gornja ploča je oživila sa svjetovima na njenim ivicama. Ispod boje su i dalje primijetne brazde na drvetu, vidljivi spojevi, pa zajedno sa cvijetnim motivom i svedenim odabirom boja ima divan rustični izgled koji se dobro uklapa i na terasama i vrtovima, ali i u unutrašnjem prostoru.


    Najočiglednija razlika je kada se uporede fotografije od prije i poslije preuređivanja. :)


 Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.


 Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL

   Ako ste radije za video-tutorijale, bacite pogled i na moj Youtube kanal na kojem povremeno objavljujem DIY projekte u takvom obliku: Youtube - Handmade by GordanaL .

7 коментара: