среда, 12. фебруар 2014.

Dekupaž na kačici   Evo još jednog tutoriala o preuređivanju stvari po narudžbi. :) Ovaj put je riječ o drvenoj kačici za kajmak koja je bila nova, bez farbe i laka. Cilj je bio da joj se dotjera izgled; ofarbati,uraditi neke detalje dekupaž tehnikom i zaštititi je lakom. Ovako je izgledala prije i poslije uređivanja. :)


    Počela sam kao i uvijek, šmirglanjem. Neke ivice nisu bile dobro obrađene, pa sam odstranila neravnine i ostatke od rezanja. Finijim šmirgl-papirom sam ublažila teksturu.


   Unutrašnjost i spoljašnost kačice sam obojila bijelom akrilnom bojom, kao i poklopac i daščicu koja ga pridržava. Bojila sam sunđerom da ne bi ostajali tragovi od četke i da bi se boja ravnomijerno razmazala. Jedino dijelove teže dostupne sunđeru sam popravila kistom. Bojila sam dva puta, čekajući da se svaki sloj dobro osuši.


   Za dekupaž sam odabrala motive sitnijih ruža; nekako mi se uz ovakav predmet najbolje uklapaju. Prvo sam ih izrezala makazama,a onda ivice iščupkala zbog boljeg sjedinjavanja sa podlogom.


   Karbofiks sam razrijedila sa vodom u omjeru pola-pola i upotrijebila ga kao ljepilo za dekupaž. Sitne nabore možemo ispravljati oprezno četkicom ili prstima. Odabrala sam četiri motiva na suprotnim stranama kačice i jedan unutra, na dnu. Poslije lijepljenja sam ostavila da se potpuno osuši.


   U međuvremenu sam na poklopac preko šablona prefarbala jedan cvijetni motiv. Razmišljala sam da li da i tu dekupažiram neku sitnu ružu, ali sam zaključila da bi ih bilo previše. Uz to, pošto ona drvena daščica za zatvaranje prelazi preko toga središnjeg dijela, vjerovatno bi je vremenom oštetila, pa mi je ovo izgledalo kao najbolje rješenje.


   Ivice poklopca i vitice koje služe kao obruči na kačici sam osjenčila prvo onom istom nijansom smeđe kojom sam nanijela motiv ranije, a zatim sam to isto uradila i sa zelenom i crvenom bojom, kakve imaju i na motivima sa ružama.
   Kada su se sve boje potpuno osušile, na red je došla zadnja faza posla - lakiranje. Koristila sam akrilnu lazuru sa voskom, u 2 ili 3 sloja (zavisno od potrebe). Svaki put, kao i pri farbanju, trebalo je ostaviti da se dobro osuši. Ova lazura daje lijep sjaj predmetu; nije previše sjajan, a na stranicama kačice izgleda više kao satenski.


 Rezultat je rustikalni izgled posude koja može imati različite namjene, a može biti i samo dekorativna.
7 коментара:

 1. Divan ti je tutorial-Ali se nesto raymisljam.Ako ne bi bojila kačicu iznutra,da li bi sve ovo što si radila štetilo da se kačica koristi u svoje prave svrhe?
  Hvala za tut.
  p.s.imas nagradicu od mene

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala CreativaCale :)
   Ne znam da li bi hrana mogla da "povuče" neki miris laka ili boje izvana. Daščice jesu deblje,ali ima i poneka pukotina. Čini mi se da je konkretno ova kačica više rađeno za dekoraciju,nego za neku praktičnu namjenu. Ja se isto to pitam za neke kutije za začine, npr - da li su sigurni ako ih se obradi bojama i lakovima samo s vana. Vjerujem da kroz drvo,a i medijapan ne bi trebale prolaziti nikakve supstance,ako su iole deblji.

   Hvala na nagradici, sad ću to sve da razgledam. <3 :)

   Избриши
 2. Wow, your work is very beautiful and creative, I´m your new follower.
  This is my blog.
  http://redecoratelg.blogspot.com.es/
  See you. Kisses.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Thank you Maria. I looked at your blog, there are a lot of interesting things, too. I'm happy to follow your work and creations. <3

   Избриши