субота, 25. јануар 2014.

Preuređivanje drvenog sanduka


  Ovaj put na redu je tutorial o preuređivanju starog drvenog sanduka, možda meni najdražeg i najobimnijeg rada sa drvetom do sad. Korištene su različite tehnike da bi se dobio krajnji rezultat: od farbanja, sjenčenja, modeliranja šara šablonima sve do dekupaža. Sa vlasnicima sanduka sam dogovorila koja boja bi njima odgovarala, kao i to da  na poklopcu budu imena njihove djece. Ostalo su prepustili meni i zahvalna sam im na povjerenju. :) Razlika između njegovog izgleda prije i poslije preuređivanja je više nego očigledna. :)


   Ovo je prvobitno stanje sanduka. Star je desetinama godina i u vrijeme njegove izrade bio je korišten kao sanduk-kofer za vojnike koji su u njemu nosili svoje stvari za vojsku. Godine nisu bile štedljive prema njemu, pa je imao i neka oštećenja - rupice, ogrebotine, fleke, rđu.Unutrašnjost nije bila ranije farbana, ali nije imala ni većih oštećenja.   Poslije osnovnog čišćenja, prvi dio posla je i najgori - šmirglanje. Bezmalo traje satima kada se radi ručno (kao što sam ja), uz mnogo prašine i umora. Tu fazu bih najradije prepustila nekom drugom. :D Naročito nezgodni dijelovi za šmirglanje su oni oko šarki i brave. Najpraktičnije je skinuti ih i privrnuti/prikucati poslije farbanja, ali pošto sam se plašila da bi skidanjem došlo do oštećenja sanduka, nisam htjela da rizikujem.


  Poslije šmirglanja i brisanja od prašine, na redu je gletovanje rupica nastalih pod različitim okolnostima. Koristila sam akrilni kit za drvo. Poslije poravnavanja treba ostavi da se smjesa stvrdne. Za bočne strane sam odlučila napraviti po jednu veću 3D šaru pomoću šablona i one iste kit mase za gletovanje. Kit se nanosi preko šablona špahtlom u željenoj debljini. Bitno je da svuda bude približna debljina i da se popune svi dijelovi šablona. Sam šablon je prije premazivanja potrebno učvrstiti selotejpom da se ne bi pomjerio tokom rada. Kada je premazano, oprezno ga odlijepiti i odvojiti sa drveta. Ostaće ispupčena šara kao na šablonu. Treba je ostaviti da se dobro osuši da bi se mogli prešmirglati oštri rubovi na 3D šari dok se ne dobije željena debljina.   Unutrašnjost sanduka sam ofarbala blijedoplavom bojom zbog kontrasta onoj koja će biti sa vanjskih strana. :) Prvo sam farbala četkom da bih mogla dohvatiti sve uglove, a drugi put valjkom da bi se boja ujednačila. 


   Poslije unutrašnjih, na red je došlo farbanje vanjskih strana. Prvo je to bila neka bordo nijansa, dok nisam u  sledećim slojevima došla do željene tamnocrvene. 


   Za prednju stranu sanduka odlučila sam napraviti uspravne pruge u nekoj svijetloj nijanski prljavoroze boje. To sam odabrala dijelom zbog uklapanja u enterijer naručioca,a dijelom zbog efekta. ;) Pruge sam napravila pomoću papirne trake, farbanja četkom,a u drugom sloju spužvom, da se ne bi vidjeli potezi bojom. Istom svijetlom nijansom sam prefarbala i jedan dio poklopca da bi bio podloga za dekupaž, kao i da bi se slova mogla bolje istaći. I šablonske šare sam pretapkala spužvom istom nijansom, da se dodatno istaknu. 


    Poslije toga, sve ivice na sanduku sam osjenčila neravnomijerno tamnom bojom, za efekat korištenog, pomalo pohabanog predmeta. :) Tom tamnom bojom sam prefarbala i šarke i bravu.

   Kada su boje bile potpuno suve, napravila sam nekoliko dekupaž detalja u unutrašnjem dijelu - dva motiva sa ružama na poklopcu, jedan na dnu sanduka...a zatim i jedan cvijetni  motiv na vanjskoj strani poklopca. :)


   Poslije toga sam napisala i imena dječice. :) To je precizniji dio posla koga sam se pomalo pribojavala, jer u toj fazi radova greške već nisu poželjne.  Pored imena sam gumiranim pečatom otisnula još jedan cvijetni motiv koji je svemu dao izgled pečata na paketu, taman iznad imena primaoca. :)


   Kada je sve bilo suvo, ostalo je još samo lakiranje. Iznutra i sa vana sanduk je prelakiran akrilnim eko-lakom u nekoliko slojeva. Pošto je to predmet za koji sam znala da će imati dodira sa djecom, najradije sam odabrala akrilni, koji nema jake mirise niti toksična isparenja.


   Na kraju sam odabrala i trake koje će pridržavati poklopac umjesto ranijih ispucalih kožnih. Izbor je pao na ovu traku koja se odlično uklopila sa bojama i cvijetnim motivom na poklopcu, ali i jačinom dovoljnom da može držati otvoren poklopac. Priheftano više puta, za dodatnu sigurnost. :D                                          Unutrašnjost je na kraju svih radova bila ovakva:   a spoljašnjost  ovakva :)


   Urađeno je onako kako sam i zamislila; rad sa drvetom je zaista inspirativan. Svaki minut truda se isplatio,a što je najvažnije - naručioci su bili zadovoljni. :) 


  Materijal korišten za uređivanje je sledeći: osnovna akrilna bijela EkoLak boja u kombinaciji sa JUB tonerima, akrilni lak, JUB akrilni kit za drvo, Karbofix extra razrijeđen sa vodom - za dekupaž, Stamperijini šablon i pečat.

10 коментара:

 1. Rezultat dugotrajnog rada je očaravajući, divno si sve ovo izvela!

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala lijepo! :) Valjda su se trud i ljubav prema ovome hobiju potpuno pretočili u rezulat. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zamolila bih Vas, da mi ukoliko znate, odgovorite kom periodu pripada ovaj drveni sanduk, obzirom da imam isti?

   Избриши
  2. Zaista ne znam, radila sam za ljude koji su ga donijeli sa sela gdje je podugo stajao.

   Избриши
 3. Ulozila si puno truda i maste, pa je zato krajnji rezultat prekrasan romantican sanduk :)
  Hvala na posjeti :)

  ОдговориИзбриши
 4. Ne kadar güzel bir kutuya dönüşmüş, eskileri değerlendirmek güzel...

  ОдговориИзбриши