субота, 17. јануар 2015.

Neke malo drugačije ogrlice

 

     Nekoliko postova je prošlo bez priče o nakitu, pa da to popravimo. :) Ovaj put ću vam pokazati posebnu "vrstu" ogrlica, ako se uopšte ovako različite mogu svrstati zajedno. Recimo da im je zajedničko to što su često dvoslojne ili troslojne i da imaju mnogo perli različitih boja i oblika. Neke su samo u jednom nizu, ali takođe pomjerene od uobičajene jednostavnosti bar odabirom metalnih privjesaka.


    Volim raditi ovakve ogrlice jer su zaista posebne. Kombinujem različite materijale, od poludragog kamenja preko stakla do akrila i plastike. Neke perle su ručno rađene, druge su izvađene iz one kutijice u koju odlaze perlice kada ostanu kao posljednja od gomile iskorištenih. :D
    Ova ogrlica ima perle od FIMO polimerne gline koje sam napravila specijalno za nju, da bi izgledalo kao da su izjedene od soli. :)


     Na ovoj su perle rađene od papira kviling tehnikom i zaštićene lakom; njih sam dobila i lijepo su se uklopile u dosadašnje radove.



    Neke, opet, imaju dodatak u vidu lanaca sa velikim karikama, koji su najčešće aluminijski, pa nisu previše teške, a i ne izazivaju alergije. Svakako, treba uskladiti osnovne stvari, od boja lanaca i perli do neke ravnoteže u rasporedu, čak i kad su ogrlice asimetrične.


   Najviše volim napraviti ogrlice "sa pričom" - povezati boje i eventualne metalne privjeske u jednu cjelinu. Priznajem da su mi najdraže ove sa pticama i jesenjim bojama. Tu sam sa privjescima kombinovala perle od ćilibara, malahita, ahata, akrila, stakla



    Kada radim sa ovakvim lancima krupnijih karika, uvijek se plašim da ne pretjeram sa dodacima pošto su sami po sebi upečatljivi. OK, danas je teško pretjerati i dodati nečega previše, jer se nosi SVE, ali ne volim baš nabacati materijal samo tako, da se popuni mjesto. :D Tako sam na ovoj dodala samo ključić kao detalj i niz za perlicama od poludragog kamena granata. Žao mi je što se kod nas ne mogu češće naći krupnije perle od tog kamena jer je zaista prelijep.



    Ove ogrlice sa jednim nizom su SKORO pa simetrične, ali sam monotoniju razbila sitnim detaljima, poput okrenutih perli ili drugačijih manjih privjesaka. :)



   Staklene perle sa donje fotgrafije su dugo čekale da dobiju svoje mjesto i u zajedničkoj kombinaciji sa aluminijskim lancem boje srebra su dočekale svojih pet minuta. :) Hvala Selmi koja mi ih je poklonila. :)



      Svakako, vodila sam računa i o potrebama potencijalnih kupaca, pa su tako neke dosta duge, a neke kraće (mada to uvijek mogu naknadno prilagoditi, po želji ). Ove dvije, iako vrlo različite po dužini, povezuju lanci krupnih karika umetnuti na stranama. 



      Kao i nakit koji sam vam ranije predstavljala, tako je i bar polovina ovih ogrlica već našla svoje vlasnice, na obostrano zadovoljstvo. :))
     Sve koje su još uvijek slobodne i nestrpljiv čekaju možete pogledati na mojoj facebook strani, sa ostalim komadima nakita : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.125215920960776.26507.122860594529642&type=3




4 коментара: