уторак, 3. јун 2014.

Poštanski sandučić   Negdje u bespućima interneta svojevremeno sam ugledala nešto što je izgledalo kao sanduče za poštu i kačenje ključeva, a bilo je tako divno uređeno dekupaž tehnikom i oslikavanjem da sam naprosto morala napraviti nešto za stvarnu funkciju - poštanski sandučić koji nam je svakako bio potreban ispred kuće.
   Pošto je mjesto gdje sam isplanirala da bude zakačen ispod strehe, a nema opasnosti od nepoželjnih preuzimača pisama (a kamoli računa :D ), ovakav otvoreni oblik sandučića je bio sasvim odgovarajući. Ali da krenemo od samog početka rada...

   Dakle, tati sam izložila osnovnu ideju kako bi to trebalo izgledati, pa smo uz pomoć neke skice, drvnih daščica za bočne i donju stranu, kao i šperploče za prednji i zadnji dio, dobili ovakvu kutiju:
 
    Poslije obaveznog šmirglanja, prvo što sam uradila bilo je začepljavanje različitih rupica i oštećenja na drvetu kitom za drvo, kao i nanošenje iste te smjese preko šablona na bočne strane. Odabrala sam šablon sa ružom, zbog sličnog motiva na salveti za prednji dio. Kit sam nanijela na obje strane i ostavila da se potpuno osuši, pa mu šmirgl-papirom uobličila ivice, da ostanu bez oštrih rubova.


   Sledeći korak je svakako bio prvi nanos akrilne boje. U bijelu boju dodala sam sasvim malo smeđe da bi se dobila neka bež podloga.


   Kada je taj sloj bio potpuno suv (a to bude vrlo brzo, jer su akrilne boje takve strukture da se brzo suše), nanijela sam drugi. Ovaj put sam dodala u bijelu više oker tonera, dok sam po sredini razmazivala mjestimično bijelu boju. Na vidljivoj pozadini sandučića sam nanijela samo oker.


    Kada se i taj sloj osušio, nastavila sam sa sjenčenjem blijedosmeđom bojom kojom sam najviše definisala ivice sandučića, kao i prednji dio koji je zamišljen da izgleda kao prednji dio pisma. :) Takođe sam iznijansirala crvenkastom nijansom i reljefne ruže sa strana.
   Vrlo je važno ostaviti da se svi slojevi između bojenja, dekupažiranja i lakiranja ostavljaju na potpuno sušenje, jer u suprotnom može doći do razmazivanja i skidanja boja, kao i natapanja motiva za dekupaž bojom koja bi ostavila mrlje kakve ne želimo i koje ne izgledaju dobro.


    Nijansiranje sam nastavila akrilnim kremastim premazom u boji bakra koji daje divan vintage ton i potpuno novu dimenziju predmetima koji se obrađuju. :) Posebno sam obratila pažnju na ruže sa strana, jer sjenčenjem pomoću ovog premaza dobiju lijep kontrast.


   Za motiv na središnjem dijelu odabrala sam ružu, a sa lijeve strane, sasvim prigodno, leptira. :) Na desni dio sam otisnula goluba pismonošu pečatom natapkanim takođe akrilnom bojom.


    Na zadnju stranu sandučića sam, takođe arilnim premazom, preko šablona dodala šaru koja je razbila jednoličnost pozadine.


    Posljednja na redu u sjenčenju i nijansiranju je svakako patina - bitumen koja je čitavom sandučiću dala neki novi/stari šmek. Opet sam više razmazivala po ivicama, uglovima, unutrašnjim stranama. Nanosila sam pažljivo mekanom pamučnom krpicom (hvala na savjetima divnoj i ljubaznoj Adisi Tufo iz Hobby Art Centra iz Sarajeva :) ).


   Kada je patina dobro osušena, preostaje još samo lakiranje, u nekoliko slojeva. Lak je svakako akrilni i nanijela sam ga u 3-4 sloja, radi bolje zaštite, s obzirom da će sandučić ipak biti napolju.

    Ovo su materijali korišteni pri izradi ovog sandučića - bijela akrilna boja Rubens Dekoracryl, toneri JUB i Bekament, ljepilo za salvete Servo, Pentart patina, šablon Cadence i ovaj premaz kome ne znam proizvođača.

  
   Rezultat je, na kraju, ovakav! :)


    A na zidu je konačno od juče i nadam se da će ispuniti svoju funkciju. :) Mačke neće biti najsrećnije, jer su voljele sjediti na pismima koja je poštar ostavljao na pragu, usljed nedostatka sandučića. :D


   Sve ostale predmete obrađene dekupaž tehnikom možete pogledati na mojoj facebook strani:
https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL/photos_albums?ref=hl


10 коментара:

 1. Odlicno Gordana .I originalno i lepo uradjeno i dobar tutorijal.Bas mi se dopada.Veliki pozdrav:))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ! :) Trebalo je malo više vremena od izrade do konačnog mjesta za sandučić, ali sve je prošlo po planu. :)
   Tutorial za ove predmete koji se ne rade često uvijek volim napraviti za ostale koje će možda inspirisati. ;)

   Избриши
 2. Divna ideja. Super je ispalo. Hvala na detaljnom opisu i spisku materijala. Mnogo znaci pocetnicima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala i Vama na komentaru. :)
   I meni samoj mnogo pomogne kada se raspravlja o materijalima i ličnim iskustvima sa njima, pa zbog toga i napišem često pomoću čega je urađeno nešto od mojih radova. ;)

   Избриши
 3. Odlično urađeno i odlična ideja! ♥ Uostalom nisam ni sumnjala u tvoj rad, svaki korak me je zainteresovao!

  ОдговориИзбриши
 4. nemam riječi, ovo je majstorski odrađeno!
  posebno mi se sviđa što si navela korak po korak, kao i korištene materijale

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Ana! :)

   Pa, možda ovaj tutorial pomogne nekim drugim kreativcima sa njihovim nedoumicama. ;)

   Избриши
 5. Gordana, ovo je predivno. Drago mi je da ste me se sjetili ... Adisa T.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Adisa :)
   Naravno, uvijek ću rado pomenuti i preporučiti za saradnju one sa kojima je bilo uživanje sarađivati. :)

   Избриши