уторак, 5. децембар 2017.

Obilježivači za knjige - bookmarkers

Knjiški moljci svih zemalja, ujedinite se!


   Svaki pristojan knjiški moljac svoju ljubav i strast ka knjigama vremenom prenese i na neke srodne predmete, a gdje naći bolju poveznicu od obilježivača za knjige tj. bookmarkera. Već duže vrijeme izrađujem obilježivače sa epoxy solom i lancima, što sam vam takođe predstavila u jednom od ranijih postova - Obilježivači za knjige, rad sa epoxy smolom. Ovi koje vam danas predstavljam su ideja koja se razvijala godinama i prešla je u stvarnost tek kada sam došla do lijepog repromaterijala. 😍
   Podloga je od medijapana i odlučila sam je urediti dvostrano - sa jedne staviti reljefnu šaru, a sa druge dekupaž tehnikom postaviti vintage motiv. Na obilježivač sam prvo postavila samoljepljivi šablon, pa preko njega nanijela git masu za drvo.


     Šablon sam odmah skinula, a masu ostavila da se potpuno osuši. Da podsjetim - šablon se mora ODMAH skinuti i oprati jer će git prionuti za njega i poslije neće biti moguće da ga skinete, naročito između tankih šara. Takođe može dovesti do kvarenja same šare i pri sljedećem nanošenju ona neće biti onako jasna i potpuna kao što bi trebalo.
    Osušenu šaru sam blago prešmirglala brusnim papirom, da uklonim oštre ivice i grube prelaze.

    Obilježivač sam prefarbala bijelom akrilnom bojom sa obje strane i ostavila da se osuši.


     Za glatku stranu sam odabrala dvije sličice sa vintage motivima odštampšanim na tankom rižinom papiru. Rižin papir je čvršći od salveta, a mekši od dekupaž papira, pa je najsavršeniji za dekupaž, po mom iskustvu. Lijepo prianja uz podlogu, a ne kida se lako.


     Mekanom etkicom sam premazala podlogu tankim slojem ljepila za dekupaž, postavila papir, pa ga opet premazala ljepilom da se potpuno poravna i prione na podlogu. Ovako tanak rižin papir može i samo da se prelijepi odozgo, ali ako ljepilo nanesete i na podlogu,. lakše ćete ga fiksirati.
     Ostavila sam da se osuši, pa višak papira sastrugala šmirglanjem brusnim papirom po ivicama.


    Reljefnu šaru sa druge strane sam osjenčila svijetložutom bojm. Sjenčila sam ponegdje i van šablona radi boljeg efekta kasnije.


     Sljedeća stavka u kreativnom procesu je bilo muljanje antik medijumom, raj za sve koji vole da brljaju i ostavljaju mrlje na sve strane. 😀 UPOZORENJE: nije za one koji vole čiste radove, bez sjenčenja, mnogo boja niti improvizaciju. 😁 Prilično dobro se razmazuje, pa je dovoljna manja količina medijuma.


    Antik medijum sam nanijela kraćom grubom četkicom preko cijele površine i po ivicama. Ostavila sam ga da se prosuši prije sledeće etape.


     Medijum je na akrilnoj bazi, ali bez smola u sastavu, tako da je njegova karakteristika da ga je po sušenju moguće brisati vlažnim maramicama i time stvarati sjene i pohabani izgled predmeta na kome radimo. Ja sam u ovom slučaju željela da istaknem šaru, pa sam nju najviše brisala, dok sam sjene ostavljala u dijelu obilježivača oko same šare. Poenta ovakvog rada je da se radi mjestimično, sa više ili manje inteziteta, da se dobije neravnomijeran, a opet lijepo povezan izgled postaranog predmeta. Poslije briskanja vlažnom maramicom, sve možete preći papirnom maramicom i ostaviti da se osuši. Takođe, možete raditi i na drugi način - da ne sačekate da se medijum osuši, nego na pola sušenja da ga brišete suvom maramicom. Rezultat je otrprilike isti, osim što u načinu na koji sam radila ovaj put brisanje traje duže, pa imate više vremena da odlučite šta uklanjate, a time i veću kontrolu nad procesom.


     Kada su obje strane bile suve, i dekupažirana i ona tretirana medijumom, pojedine dijelove sam naglasila wax pastom. Njena odlika je lijep sjaj u ovom slučaju bakarne boje, a mogu se naći i u boji bronze, zlata i srebra. Nanosi se utrljavanjem male količine prstima i razmazivanjem do željene nijanse. Ako je utrljate manje, ostaće sa više boje i inteziteta, ako utrljate jače, vidjeće se kao sjajni premaz. Dobije se lijep metalizirani sjaj koji se naročito primijeti pri pokretanju predmeta.


    Obilježivač sam na kraju prelakirala akrilnim lakom, nekoliko puta sa svake strane, sa sušenjem svakog sloja laka između sledećeg nanošenja. 


     Na taj način je nastao bookmarker divnog postaranog izgleda koji najbolje izgleda ušuškan uz klasike književnosti. 💓


    Prednost ovakvih obilježivača je njegov oblik i debljina - dovoljno je tanak da neće oštetiti knjigu, a opet se lako uočava što je i njegova svrha. Izrezani detalj u obliku srca daje poseban šarm ovome upotrebno-dekorativnom predmetu.


     Prednost ovakvog oblika je i u njegovoj dvostranosti, kao da posjedujete dva u jednom. 


    Za praznike sam napravila i obilježivače sa irvasima, sasvim prigodne za čitanje u hladne zimske večeri. Podjednako lijepo izviruju iz knjiga bajki kao i iz uzbudljivih i napetih trilera. 


     Za one romantičnije napravljen je ovaj rumenkasto-srcoliki bookmarker koji je već otputovao vlasnici. 💓💓💓


Šablon za ova srdašca sam napravila sama, a kako - čitajte u jednom od sledećih postova koji je u pripremi. 


    A i ovaj ptičiji se tek kratko vrijeme družio sa bezvremenskom Rugalicom, prije nego je odlepršao jednom vrapčiću.  💖


    Da klinci ne bi ostali zakinuti za bilježenje u krčenju kroz svoja omiljena štiva, tu je i jedan djevojčičasti, kao stvoren za sakriti u novogodišnji paketić, u slikovnicu, da potraje i kada slatkiši budu razmotani i zaboravljeni. 


Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL .
   Ako ste radije za video-tutorijale, bacite pogled i na moj Youtube kanal

Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.
3 коментара:

 1. Gdje mogu da se nabave ti obiljezivavci od medijapana

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislite na neobrađene ili ove potpuno uređene? Ja neobrađene, kao repromaterijal, naručujem od proizvođača iz Banjaluke, a ako vam to nije blizu, možete da pitate bilo kojeg proizvođača koji radi sa medijapanom da vam napravi takve ili slične.

   Избриши
 2. We willen graag de uitzonderlijke service erkennen die we tijdens het hele herfinancieringsproces hebben ontvangen. De professionaliteit en kennis van de heer Pedro van de leningmaatschappij was indrukwekkend en werd echt gewaardeerd. De heer Pedro is een betrouwbare leningfunctionaris. In het verleden hebben we ervaring met verschillende andere banken en vonden we het proces frustrerend en vervelend. De heer Pedro deed het onmogelijke om ervoor te zorgen dat aan al onze behoeften werd voldaan en dat alles grondig en efficiënt werd afgehandeld. We hebben en zullen hem in de toekomst blijven aanbevelen.” Mr Pedro Contact E-mail:
  pedroloanss@gmail.com WhatsApp+1-510-854-9661

  ОдговориИзбриши