петак, 13. октобар 2017.

Izrada kutije za čarobne dječije sitnice :)

                                           Tutorijal za uređenje dječije kutije

    Jedva da poznajem osobu svoje generacije, a da kao dijete nije imala kutiju za skladištenje kojekakvih sitnica. Djevojčice su tu čuvale šnalice, blokiće, plastični nakit, sunčane naočare sa vašara 😎, žvake, rasute perlice, pisamca, haljine za lutke, a dječaci klikere, sličice, autiće, olovke izgrickalih vrhova, puškice za kontrolne zadatke i još koješta što se moglo sakupljati, a bilo je dio ličnog, malog blaga. Ponekad su to bile metalne kutije od keksa, ponekad i čvršće kutije od cipela ukrašene na različite načine ili oblijepljene stranicama stripova i časopisa. 
   Klinci su odrasli, preživjele kutije dobile druge namjene, a blago nestalo zajedno sa gomilama ostalih uspomena. U međuvremenu su se razvile različite tehnike ukrašavanja predmeta i danas, za neke nove klince, možemo napraviti kutije za neke nove uspomene i to toliko personalizovane da je nemoguće da im se ne svide. 😏
   Ja sam se ovaj put pozabavila uređenjem kutije sa životinjskim motivima; pačići, zeka i leptir su mi bili neodoljivi, pa sam ih izabrala da udruženo krase ovu okruglu zeleno-žutu čuvarku sitnica.


    Kada želimo da predmet na kojem radimo ima reljefne šare, prva stvar koju moramo uraditi je nanošenje git mase preko šablona. Ako nije od onih samoljepljivih, šablon je za površinu neophodno pričvrstiti molerskom trakom. Na ovaj način  neće doći do pomijeranja šablona tokom nanošenja mase, što bi inače moglo da poremeti precizno nanošenje.


    Šablon se skida ODMAH nakon premazivanja reljefnom masom, dok još nije počela da se stvrdnjava, a zatim ga i oprati da bi se mogao koristiti i ubuduće. Dok sam čekala da se šara stvrdne, pljosnate površine sam obojila bijelom bojom.


    Nakon stvrdnjavanja gita oštre ivice se mogu ublažiti šmirglanjem brusnim papirom. To je proizvoljan izbor - da li želite da vam šara bude grublja, deblja, glađa ili manje istaknuta. U skladu sa željenim izgledom koristite i grublje ili finije brusne papire.
    Za vanjske površine kutije sam odabrala zelenu i plavu boju sličnih nijansi, da bi se mogle lijepo pretapati i miješati. 


   Prvo sam svijetlozelenu boju nanijela grubljom četkom, da bi obojila i teže dostupne dijelove između šara, a onda sam plavu i tamniju zelenu nanosila što tapkanjem tom istom četkom, što sunđerom koji je na taj način ublažavao prelaze između različitih boja.


   Dok su se boje na donjem dijelu kutije sušile, pozabavila sam se poklopcem. Salvetu nisam izrezivala do ivica poklopca, nego sam je zalijepila cijelom površinom, puštajući da pređe preko ivica. Koristila sam mekšu četku i ljepilo za dekupaž kojima sam salvetu lijepila od sredine otiva ka ivicama, da bi se spriječilo gužvanje i nabiranje, kao i "zarobljavanje" mjehurića vazduha na sredini.
    Tako zalijepljenu salvetu potrebno je ostaviti dok se ne osuši, a onda šmirgl papirom srednje granulacije lagano prebrusiti ivice površine, čime će se višak salvete lako skinuti. Na ovaj način motiv savršeno naliježe preko čitave površine i nema vidljivih krajeva salvete ili papira za dekupaž.


    Za unutrašnji dio kutije sam odabrala blijedožutu boju. Dobila sam je miješajući JUB žuti toner sa bijelom akrilnom bojom. Nanijela sam je u dva sloja, sa sušenjem između dva nanosa. Središnji dio poklopca sam obojila bijelom da bih kasnije taj dio dekupažirati.


   Salvetu sa motivom leptira na pozadini približne boje kao spoljašnost kutije sam zalijepila na isti način kao i salvetu na drugoj strani.


    Ivice sam takođe ošmirglala poslije sušenja i  salveta je savršeno nalegla na podlogu.


    Malim okruglim sunđerom sam na dno kutije nanijela zelene tufne. Istom bojom sam osjenčila motiv sa leptirom, kao i unutrašnjost. Žutom bojom sam osjenčila reljefne šare sa vanjske strane kutije.


    Poslije farbanja i sjenčenja, predmet je potrebno ostaviti da se potpuno osuši, pa tek onda lakirati. Ja sam koristila akrilni lak koji se brzo suši i lijepo štiti predmete. Nanosim 2-3 sloja, zavisno od samog predmeta i namijene. Svaki sloj j epotrebno potpuno osušiti prije sledećeg lakiranja.


    Na ovaj način napravljena je jedna kutija veselih boja i motiva. Slika na poklopcu je dovoljno živa i puna boja i detalja, pa sam za ostatak izabrala samo reljefe koji su koloritom povezali cijelu priču u cjelinu. 


    Osim dječijih sitnica, ovakve kutije mogu odlično poslužiti i za skladištenje slatkiša...ako ste od onih osoba čvrstog karaktera. 😀


   Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL .
   Ako ste radije za video-tutorijale, bacite pogled i na moj Youtube kanalAko želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.2 коментара:

  1. We willen graag de uitzonderlijke service erkennen die we tijdens het hele herfinancieringsproces hebben ontvangen. De professionaliteit en kennis van de heer Pedro van de leningmaatschappij was indrukwekkend en werd echt gewaardeerd. De heer Pedro is een betrouwbare leningfunctionaris. In het verleden hebben we ervaring met verschillende andere banken en vonden we het proces frustrerend en vervelend. De heer Pedro deed het onmogelijke om ervoor te zorgen dat aan al onze behoeften werd voldaan en dat alles grondig en efficiënt werd afgehandeld. We hebben en zullen hem in de toekomst blijven aanbevelen.” Mr Pedro Contact E-mail:
    pedroloanss@gmail.com WhatsApp+1-510-854-9661

    ОдговориИзбриши