петак, 30. јун 2017.

Vječni kalendar


    Vrlo je vjerovatno da ste već imali priliku, što uživo, što na fotografijama, vidjeti ovakav ili sličan vječni kalendar.  Može se pronaći i izraditi u različitim oblicima,a zajednička karakteristika im je da dane i mjesece označavamo sami, ručno - okrećući kocke sa brojevima i pločice sa nazivima mjeseca. NIJE za lijenčine. :) Za one kojima se ideja ipak sviđa, donosim tutorijal o uređenju ovoga koji osim dijela za datum ima i praktični odjeljak za odlaganje olovki, bilješki i ostalih sitnica. Uređen je uz pomoć različitih hobi materijala, a počelo je ovako:


    Vidljivo je da je sam početak malo drugačiji od ranijih DIY projekata, u prvom redu zbog toga što je samo mala pobršina obojena u bijelo - ona na kojoj sam zamislila da će se naći sličica sa leptirom izrezana sa većeg komada rižinog papira. Bijela boja je neohodna da bi se motiv odštampan na rižinom papiru lijepo istakao poslije lijepljenja.
   Poslije toga sam SVE ivice prefarbala sunđerom umočenim u tamnosmeđu boju.


    Da bih tu tamnu boju ivica sačuvala pomoću shabby tehnike, po sušenju sam preko nje prešla voštanom svijećom. Vosak stvara providni zaštitni film koji će omogućiti da se sledeća boja lako skine brusnim papirom i tamnosmeđa izbije ispod nje.


    Poslije voskiranja ivica čitav kalendar sam obojila u svijetlosivu, ponegdje zamrljavši svjetlijom ili tamnijom nijansom. 


   Po sušenju toga sloja boje, mjestimično sam sjenčila blijedoljubičastom.Nema pravila kada se radi nešto u ovakvom stilu, vodite se osjećajem. Poželjno je nanositi slojeve malo po malo, jer se ljepše stapaju i prozračniji su.


    Kada je i taj sloj boje bio potpuno osušen, na red je došlo i već pomenuto šmirglanje slojeva boje sa ivica da bih  došla do onih tamnosmeđih ivica. Na ovaj način se dobijaju shabby ivice koje predmetu daju lijep postarani izgled. Potrebno je šmirgl papirom sitne granulacije lagano prelaziti preko mjesta gdje je nanesen vosak i boja će se lako skidati. Ako više pritisnete ili upotrijebite grublji šmirgl papir, skinućete sve boje i doći do boje podloge, što samo po sebi ne mora biti loše, štaviše.


    Bočne ivice na kalendaru nisam bojila, nego sam na njih nanijela reljefnu pastu metalik bakarne boje. Nanosila sam je sunđerčićem, prvo tako što sam podlogu njime prebojila, pa onda nanijela pastu tapkajući, da bi se dobila izraženija tekstura kao na fotografiji. 


    Pastu je potrebno ostaviti neko vrijeme da se osuši i dok je to bilo na čekanju, istu pastu sam preko šablona sa cvjetićima nanijela na pozadinu kalendara. Takođe sam njome premazala i pločice za mjesece.


    Kada je sva pasta bila potpuno suva i učvršćena, čita kalendar i pločice za mjesece sam premazala antik medijumom. Kao što ste mogli saznati u ranijim tutorijalima, njega krasi sposobnost da se poslije sušenja može po želji brisati vlažnim maramicama, u onoj mjeri u kojoj želimo. Time stvaramo upravo taj antik izgled, pomalo pohaban, sa divnim sjenama i istaknutim reljefima i teksturama.


    Potrebno je ostaviti ga da bude potpuno suv prije nego ga se počne brisati. Skidala sam ga proizvoljno, negdje ostavljajući veće sjene, a negdje manje. Boje koje su ispod njega izbijale su dobile sasvim nove nijanse, prigušenije. Kocke za brojeve koje nisam premazivala aktik medijumom sam samo mjestimično istrljala tim već zamrljanim maramicama, da bih ublažila previše svijetle boje i povezala ih sa ostatkom kalendara.


    Izrezani rižin papir sam sam postavila na onaj određeni dio podloge premazan ljepilom za dekupaž, a zatim ga i odozgo premazala četkicom umočenom u isto ljepilo. Kada se se sve osušilo, ivice sam blago prešmirglala da bi se bolje stopilo sa podlogom.


    Ivice sam takođe i osjenčila tamnosmeđom bojom, da bi se motiv potpuno uklopio u vintage izgled kalendara.


    Na kocke sam tamnosmeđom bojom pomoću tankog kista ispisala brojeve kojima će se označavati datumi.


    Za imena mjeseca sam odabrala blijedoljubičastu nijansu kao što je ona na kockama.


    Posljednji korak je, kao i u svim dosadašnjim projektima, bilo lakiranje. Obzirom da se ovakav predmet dosta koristi i ima dosta premještanja dijelova, potrebno je i dobro ga zaštititi od mehaničkog habanja, pa sam ga prelakirala tri puta akrilnim lakom.


   Posljednji djelić slagalice je bio prišarafljivanje metalnog leptirića na vrh kalendara.


    Time je kalendar bio završen i spreman za prikazivanje u punom sjaju. :)


    Ovakvi kalendari su  spoj onih i lijepih i praktičnih predmeta; mogu biti personalizovani ličnim fotografijama, imenima, stilom. 


       Postoje i kalendari sa pločicama za dane u sedmici, različitim rasporedom i dodacima za bilješke, kao i oni sasvim jednostavni, sa samo osnovnim stavkama. Jedan od tih je i ovaj koji sam radila ranije, sa fotografijom koju sam ja snimila i uredila.


   Na fotografijama snimljenim iz blizine možete vidjeti rezultat  svih onih radnji i i voskiranja i sjenčenja antik medijumom; sve je sklopljeno u cjelinu i izgleda upravo onako kako je zamišljeno.


    Medijum je bakarnoj reljefnoj pasti ublažio sjaj i zadržao se u udubljenjima nastalim utapkavanjem paste, što ne bi bilo vidljivo da sam je samo premazala šetkicom. Pomoću medijuma sam dobila efekat starog bakra, sličnog onoj boji koju ima metalni leptir na vrhu kalendara. Uvijek povežite sve detalje na neki način, jer tek tada cjelina dobije savršen izgled, ma kako moglo izgledati nabacano i nepovezano ispočetka, u različitim fazama rada.


  Nove projekte i dalje pratite ovdje na mom blogu i na  Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.
   Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL


    Ako ste radije za video-tutorijale, bacite pogled i na moj Youtube kanal na kojem povremeno objavljujem DIY projekte u takvom obliku: Youtube - Handmade by GordanaL .


Нема коментара:

Постави коментар