понедељак, 13. март 2017.

Zidni podsjetnik u pop-art stilu

    Ko kaže da je dekupaž rezervisan samo za cvjetiće i nježne boje? Da bismo razbili tu vrlo čestu predrasudu, ovaj put ću vam predstaviti jedan zidni podsjetnik u pop-art stilu, sa prepoznatljivim tipom ilustracije i upečatljivim bojama.


    Osmislila sam ga tako da štipaljka pričvršćena za podlogu od medijapana može čuvati poruke, fotografije, recepte i sve ono šta biste željeli držati na oku. ;)
    Izrada je prilično jednostavna, a postupak možete pročitati i pogledati na dva načina - u ovome postu ili u klikom ispod na video klip koji sam objavila na svome Youtube kanalu.


   Za izradu ovog podsjetnika bile su mi potrebne akrilne boje, ljepilo za dekupaž, ljepilo za drvo, akrilni lak, salveta, sunđer, četkice i brusni papiri.
   Podlogu od medijapana sam obojila bijelom bojom preko cijele površine predviđene za lijepljenje salvete. Dva sloja boje, sa sušenjem između, sasvim dobro izjednače boju podloge i pripreme je za salvetu.


    Drvenu štipaljku sam bojila i tanjim kistom, na manje pristupačnim mjestima, a i sunđerom okolo.


    Da se unutrašnji dio štipaljke ne bi zalijepio poslije bojenja, poželjno je razdvojiti ga nečim. Meni je u tome pomogao sunđerčić. :) Istu stvar sam kasnije ponovila i pri lakiranju.


    Istom nijansom crvene sam obojila i ivice podloge, da bi se stvorio izgled rama oko osnovnog motiva. Tu je poželjno koristiti četku. Ako želite da boju naneste baš precizno, unutrašnji dio podloge zaštitite molerskom trakom ispod koje boja neće podljevati.


    Ja to ovaj put nisam uradila, pa sam prelaze crvene boje na bijelu odmah uklonila vlažnom maramicom. Akrilnu boju možete očistiti maramicom samo dok se ne osuši, pa je zgodno imati ih u pripremi ako radite na predmetu na kojem želite jasno odvojene različite boje.


    Boje treba ostaviti da se POTPUNO osuše prije nego se pređe na lijepljenje motiva. U suprotnom se može desiti da se salveta ne zalijepi dobro, kao i da naknadno predmet ostane ljepljiv. 
   Motiv sam izrezala sa salvete u malo većim dimenzijama od podloge. Odvojila sam gornji, odštampani sloj salvete, pošto se samo on lijepi.


    Četkicom umočenom u dekupaž ljepilo sam salvetu zalijepila za podlogu, od sredine ka krajevima, da bi se izbjeglo stvaranje većih nabora i mjehurića ispod salvete.


    Poželjno je na podlogu zalijepiti malo veći motiv da bi zasigurno pokrio cijelu površinu, što nije uvijek moguće ako imamo iste dimenzije. Poslije sušenja ljepila i salvete, višak se skine prelazeći šmirgl-papirom srednje granulacije po ivicama podloge. Pošto je salveta tanka lako će se odvojiti na tome dijelu. Kada je uklonjena, preko ivica i čitave salvete poželjno je preći sitnim brusnim papirom, da se uklone sve neravnine i ostaci salvete, ljepila ili boje koji su stvorili neke gromuljice ili nabore.     Da bih dobila malo zamućeniji izgled čitavog podsjetnika, ivice sam dodatno zamrljala crvenom bojom, čime se ublažio prelaz sa motiva na ivice. Željela sam predmetu dati retro izgled, kakav imaju oni koji su već odavno u upotrebi.


    Da bi se štipaljka bolje uklopila u ostatak podsjetnika, dodala sam joj tačkice bež akrilnom bojom. Na taj način se povezala sa detaljima na ilustraciji - košuljom tete koja nas podsjeća da život nije samo dolina suza i patnje, nego da moramo odvojiti vremena i za zabavne stvari. ;)


    Sve ivice podloge i štipaljke sam osjenčila tamno smeđom bojom i time ih istakla, a ujedno dobila i pomalo vintage efekat. Sjenčenje nekako uvijek "oživi" predmet, da mu još jednu dimenziju i učini da to nije samo neka sličica zalijepljena na predmet.


    Poslije sušenja svih tih boja, pomoću mekane četke sam akrilnim lakom prelakirala i podlogu sa motivom i štipaljku. Potrebna su najmanje dva sloja laka da bi se predmet zaštitio. Akrilni lak se dosta brzo suši i nema jak ni neprijatan miris.


    Štipaljku sam sa jedne strane premazala ljepilom za drvo i zalijepila na unaprijed određeno mjesto na podlozi.


   Višak ljepila sam odmah obrisala maramicom i ostavila da se sve osuši i učvrsti - do sutra, otprilike.


    Time je podsjetnik bio završen. 


    Naravno, moguće je kombinovati različite oblike podloge, kao i motive na istoj. Meni se ovakav motiv učinio savršenim, što zbog poruke koja se odlično uklapa u ideju koju sam osmislila, što zbog izbora boja.
    Takođe, možete birati gdje štipaljka stoji i na koji je način okačen sam podsjetnik. Moguće je napraviti ga i u stonoj verziji, vodeći računa o dužini papirića koje kačite.


     Uživajte u osmišljavanju različitih DIY projekata prilagođenih svom prostoru ili onima kojima izrađujete unikatne poklone. :) Za sve nedoumice, javite se na moj blog, mail ili FB stranu, da razmijenimo iskustva.


     Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL2 коментара:

 1. Kako je ovo lepo! Napravila bih za moju mamu. Nadam se da u Srbiji ima ovesalvete :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Vam :)
   Salvetu sam i kupila u Srbiji, u knjižari "Miki" u Beogradu, pa je možete kupiti lično ili preko njihove FB stranice poručiti da Vam pošalju. :)
   Srećan rad i iznenađenje za mamu. ;)

   Избриши