петак, 13. јануар 2017.

Vintage svijećnjak - za praznični dekor

Tutorijal za preuređenje drvenog svijećnjaka

    U jeku smo praznične atmosfere i detalj koji će obogatiti svaki enterijer je svakako svijećnjak. Svijeće daju onu divnu svjetlucavu atmosferu, intimnu i prigušenu, pa ako se uz to nalaze u svijećnjacima koji odgovaraju ostatku dekora, definitivno mogu dati krajnji pečat ugođaju.


   Ovaj put pozabavila sam se uređenjem drvenog svijećnjaka u vintage stilu. Odlikuju ga starinski, romantični motivi sa  prigušenim bojama i diskretnim sjajem. Patina koju imaju se savršeno uklapa u one domove koji vole rustikalan stil.
   Krenula sam bojenjem bijelom akrilnom bojom sa vanjske strane. Nanijela sam je sunđerom namjerno mjestimično nanoseći deblji sloj da bi se stvarala malo grublja tekstura koja je doći do izražaja pri kasnijem sjenčenju. 


   Od plave, crvene i bijele akrilne boje dobila sam različite nijanse blijedoljubičaste koju sam, takođe sunđerom, nanosila mjestimično na svijećnjak, najviše unutar prevoja i po spoljnim ivicama. Središnji dio je bio namijenjen za lijepljenje salvete, pa je bilo bitno da ostane što svjetliji, da se istaknu odštampani detalji.


    Unutrašnjost sam ofarbala metalik-smeđom bojom sa sitnim svjetlucavim česticama.


   Istom bojom sam ponegdje osjenčila najistaknutije ivice malo oštrijom četkom. Kada se lijepo utrlja, ova boja ostavlja fini sjaj, naročito na oblim dijelovima.


   Poslije sušenja svih slojeva boje, pripremila sam salvetu. Izrezala sam kružni oblik sa motivom anđela, dovoljno velik da prekrije središnji dio svijećnjaka. Prije lijepljenja je bitno razdvojiti sve slojeve salvete i ostaviti samo gornji, odštampani, koji će biti zalijepljen.    Salvetu sam za podlogu zalijepila ljepilom za dekupaž, širom mekanom četkom prelazeći od sredine motiva ka spoljnim ivicama. Pošto sam ovdje lijepila na zakrivljenoj površini, mjestimično je došlo do nabiranja motiva, ali sam to rasporedila na dio koji se sasvim dobro uklopio u to. Samo vam skrećem pažnju da je malo teže raditi na neravnim površinama id a o tome vodite računa pri odabiru motiva. Neke ćete moći jednostavno malo zasjeći sa strana da se dobro uklope.


   Kada je ljepilo potpuno suvo i brusnim papirom sitne granulacije poravnate sitne neravnine, napravila sam okvir oko motiva. Kontur-pastom sam iscrtala sitne ornamente koji su zajedno stvorili svojevrstan okvir koji je dodatno izdvojio motiv, a uz to sakrio vidljivi prelaz salvete na podlogu. Pasta je rjeđe teksture, pa je treba ostaviti da se potpuno osuši prije nastavka.


    Sa druge strane sam preko šablona nanijela strukturnu metalik pastu. Može se nanijeti i ravno, ali sam ovaj put namjerno pomalo natapkala da bi se stvorio onaj nabrani izgled. I nju je potrebno ostaviti neko vrijeme da se osuši i stvrdne.


   Sledeće što sam uradila bilo je premazivanje cijelog svijećnjaka, osim centralnog dijela motiva, antik medijumom. Sličan je akrilnoj boji, osim što zbog nedostatka akrilne smole može da se briže vlažnom krpom poslije sušenja, što i jeste najbolja osobina za patiniranje predmeta, naročito ako ne želite da predugo čekate da se osuše, kao ako radite sa uljanim bojama i patinama.
   Nije neophodno da potpuno ravnomijerno nanesete medijum, možete to raditi proizvoljno, imajući u vidu da ćete kasnije moći skinuti veliki dio tamo gdje želite . Nanijela sam ga mjestimično i na otvor svijećnjaka.


                              Medijum se lako skida vlažnim maramicama, nježno trljajući. 


                                   Na zvjezdicama je istakao onu teksturu nastalu tapkanjem.


    Skidala sam ga više sa dijelova na kojima sam željela da se bolje istakne boja podloge i tekstura, a manje tamo gdje sam željela da ostavi sjenu i dočara pohabanost - najviše sam ga ostavila oko okvira i na unutrašnjim dijelovima.  Poslije brisanja, ostavila sam da se sve ponovo osuši.


    Tankim kistom i razvodnjenom smeđom bojom sam istakla neke detalje na štampanom motivu - oči, prste, uvojke. Ponekad je nepohodno istaći neki dio, naročito kada je sam motiv bljedunjav i kada se dosta stopi sa podlogom.


    Srebrnom bojom sam djelimično premazala okvir oko sličice i time dodatno istakla tu 3D teksturu koja je okružuje. Nisam željela da bude potpuno precizno niti da srebro preovladava, inače se to moglo postići i direktnim nanošenjem srebrne kontur-paste.
    Tankim potezima kista sam nanijela malo srebrne boje i na ostatak svijećnjaka, kao i na otvor, da razbije  zatvorenost boja i da malo sjaja čitavom predmetu.


    Poslije sušenja svih slojeva boja, završni dio je uvijek lakiranje. Za dio sa motivom sam odabrala lak sa visokim sjajem da bi se dobio staklast izgled i ljepše istakao sam motiv.


    Ostatak svijećnjaka sam prelakirala lakom koji ostavlja pomalo sedefast izgled i štiti boju od habanja i oštećenja.


    Poslije nekoliko slojeva laka i potpunog sušenja, rezultat je divan rustični svijećnjak. Dekorativan je čak i kada nema svijeću, ali ima i tu praktičnu primjenu.


    Sa koje god strane da ga okrenete i posmatrate, moguće je uklopiti ga u vintage dekor, bilo da su praznici ili samo želite da oplemenite svoj lični prostor.


   Želim vam kreativnu godinu i mnogo druženja uz sledeće projekte na mom blogu, kao i Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.


Ako radije volite pogledati video-tutorijal, bacite povremeno pogled i na moj Youtube kanal na kojem takođe objavljujem neke kreativne projekte: Handmade by GordanaL.

Više mojih radova možete pogledati na mojoj FB strani: Handmade by GordanaL.


                              5 коментара: