среда, 14. децембар 2016.

Dekupaž sa novogodišnjim motivima - tutorijal za podmetače

    Decembar je mjesec koji svi kreativci vole, jer motiva i inspiracije ne manjka.  Današnji tutorijal za temu ima rad na podmetačima u kojem ću vam objasniti nekoliko tehnika ukrašavanja predmeta. Predmet obrađen dekupaž tehnikom sam nadogradila radom sa pečatima, sjenčenjem akrilnom bojom, kao i wax pastom.


    Ako ste od onih koji radije vole pogledati video, i za vas sam spremila nešto. :) U saradnji sa Decor In portalom i Hobby art centrom nastao je video sa ovim tutorijalom, pa ga možete ogledati na mom kanalu na Youtube; preporučujem da pratite moj kanal zbog prošlih i budućih video-tutorijala. ;)


    Da biste dobili podmetače kakve ste vidjeli na naslovnoj fotografiji, potrebno vam je ono što vidite na fotki ispod, a to je:
- podmetači od medijapana
- akrilna plava i bijela boja
- akrilni lak
- ljepilo za dekupaž
- patina u boji starog zlata
- salvete
- pečati
-četka, sunđer


    Prvo sve podmetače obojite tamnijom nijansom plave boje sa jedne strane i po ivicama. Ako imate boju slabije gustine, prefarbajte dva puta; ova je odlično pokrila i prilikom prvog nanošenja.
    Ostavite da se osuši, pa sa druge strane prefarbajte bijelom bojom. Preporučujem da tu farbate dva puta (sa obaveznim sušenjem između farbanja), da bi se boja podloge potpuno izjednačila.
    Ako malo pređete bijelom bojom na dio sa plavom, ne marite...to će ionako kasnije da se sjenči i dorađuje, pa ne mora biti savršeno obojena ivica.


    Kada su obje strane osušene, prešmirglajte ih brusnim papirom fine granulacije, tek da skinete eventualne neravnine. Nemojte zaboraviti uraditi to i na rubovima, koji znaju biti i inače grublji od ravnih površina. Osjetićete pri dodiru da kada bude idealno glatko, da se može pravilno nanijeti salveta i da nestane bilo kakvih hrapavih djelića.


    Odmjerite koliki vam dio salvete treba, kako će biti pozicioniran i odrežite tako da ostane dio i preko ivica; nemojte odmjeriti TAČNO onoliko kolika je površina podmetača.


    Postavite salvetu u željeni položaj i prelijepite je četkicom umočenom u dekupaž ljepilo. Ne nanosite previše ljepila, jer to može dovesti do cijepanja salvete.
    Uvijek lijepite od sredine predmeta ka krajevima jer ćete tako spriječiti stvaranja mjehurića vazduha i usput istisnuti eventualni višak ljepila napolje. Vodite računa da se dobro zalijepi na ivicama podmetača, slobodno četkom iskosa pređite tako da se rub jasno ocrta.


   Na kraju lijepljenja pređite četkom uvijek u jednom pravcu preko podmetača, da se neutrališu potezi četke i ljepila koji se vide na predmetu. Ostavite da se ljepilo i salveta potpuno osuše.


    Kada je salveta suva, prešmirglajte ivice odmetača brusnim papirom srednje granulacije. Širglanjem ćete ukloniti višak salvete i ivice će biti savršeno zalijepljene. Ne trebate šmirglati pregrubo, salveta je tanka i lako će se prekinuti na ivici podmetača.


    Poslije toga koraka, ivice i samu površinu salvete pređite i finim brusnim papirom, da sve bude potpuno glatko. Izgledaće ovako. :)


    Kada završite sa salvetama, pređite na poleđinu. Ja sam koristila okrugle pečate sa tri različita, a slična motiva koji liče na pahuljice. Spužvicu umočite u bijelu akrilnu boju, višak otapkajte na novine ili salvetu, pa tek onda natapkajte na pečat. Nemojte nanositi previše boje, jer će ona začepiti prostor između šara i otisak će biti zamrljan. Ako posumnjate da je previše boje na pečatu, provjerite otisnuvši na novine.
    Motive rasporedite kako želite, rjeđe, gušće, sa bojom slabijeg ili jačeg inteziteta.
    Kada se otisci osuše, skoro suvom spužvicom osjenčite rubove podmetača, kao i same ravne površine. Cilj je da izgledaju zasniježeno i kao da se pohvatao mraz po njima. :) Ni ovdje ne pretjerujte sa nanošenjem boje, radije ponavljajte nekoliko puta sa skoro suvom spužvom.


    Kada je sve suvo, nanesite wax pastu. Ja sam odabrala boju starog zlata zato što mi se najbolje uklopila uz temu i praznični dekor. Wax paste se lako nanose; vrhom prsta zahvatite vrlo malu količinu i utrljate je tamo gdje želite. I ovdje vrijedi pravilo da je manje više, pa nemojte zahvatiti previše, jer ćete tako samo zamrljati ono što bi trebalo tek da se djelimično presijava.
    Na podmetače je možete nanijeti na rubove, mjestimično, kao i na plavu podlogu, oko pahuljica. Na dio sa salvetom možete nanijeti tamo gdje želite istaći neki dio motiva - zvjezdice, poklone, jelku.


    Kada je sve suvo, onda ostaje još samo da prelakirate. Lakirala sam akrilnim lakom koji se dosta brzo suši, ali ipak treba sačekati da bude POTPUNO suvo izmeđua dva sloja. Preporučujem da prelakirate po tri puta sa svake strane, pošto su to upotrebni predmeti koji će se morati češće brisati vlažnom krpom.


    Ako želite da podmetači budu BAŠ sjajni, odaberite takav lak. Ako biste, pak, da imaju samo dobru zaštitu i satenski sjaj, onda odaberite neki drugi. Sve osmislite unaprijed. :)


    Možete odabrati i iste motive za sve podmetače, ali meni su ljepši kada su svi različiti. :)


    Osim što su i praktičan i lijep poklon, mogu biti i čisto dekorativan predmet. Lako se mogu kombinovati sa šišarkama, orasima, lješnicima, dijelovima četinara, novogodišnjim ukrasima i time dati poseban šmek prazničnoj dekoraciji u enterijeru.


    S obzirom da su uređeni sa obje strane, mogu se i koristiti tako, zavisno od ostatka prazničnog dekora. Naravno, plavu oju možete zamijeniti bilo kojojm drugom, pa će lijepo izgledati i sa bordo crvenom, tamnozelenom ili već nekom sa kojom ćete povezati i motive sa druge strane podmetača.


  Jeste li vi već napravili nešto sasvim lično za novogodišnje i Božićne praznike? :)


    Ako volite sami izrađivati ukrase, predlažem da se podsjetite nekih ranijih postova na mom blogu, npr onoga Kako izraditi novogodišnje ukrase od sijalica , a možete pogledati i kako te sijalice izgledaju u mojoj izvedbi:Ukrasi od sijalica.
    Takođe, pogledajte i kakve sve možete napraviti novogodišnje čestitke.

     Moj sledeći post je vezan za izradu ukrasa od polimerne gline. Prije nego se nađe na mom blogu, možete ga pročitati na Decor In portalu, samo kliknite OVDJE.
    Uživajte u kreativnosti, nadolazećim praznicima i budite slobodni da ostavite svoje komentare, sugestije, kritike, pohvale i iskustva bilo ovdje, bilo ispod videa na mom kanalu.


   Više mojih radova možete pogledati na mojoj FB strani: https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL/
Нема коментара:

Постави коментар