субота, 29. новембар 2014.

Od fotografije do kutije
   Od samog početka bavljenja dekupažom imala sam želju da tu tehniku spojim sa svojom ljubavi prema fotografiji, tačnije da svoje fotografije iskoristim kao motiv za dekupažiranje. Pošto je taj proces malo duži i komplikovaniji nego sjeckanje salveta, na to se moralo i pričekati. Trebalo je nabaviti odgovarajuće kutije, a i pronaći nekoga da bi fotografije kvalitetno odštampao. Kutije sam kupila u Sarajevu i Beogradu, a štampanje na salveti su mi zaista lijepo odradili Rukotvorine Agape ( https://www.facebook.com/gordana.bijelic.33?fref=ts ) od kojih sam dobila i uputstva za proces rada sa njima.   Izabrala sam motive višegradske ćuprije na Drini, da upotpunim ponudu kutija i fotografija sa tom temom. Ne volim izrađivati klasične suvenire, ali sama ćuprija je prelijepa i vrlo inspirativna i na ovaj način sam tu temu uspjela prilagoditi svima.   Odabrala sam kutije u obliku knjige da zaokružim tu temu Na drini ćuprije. Na taj način kutija može da posluži kao klasična kutija za sitnice, ali i kao lijepa dekorativna ambalaža u kojoj možemo pokloniti i primjerak Andrićeve knjige (ili bilo koje druge, uostalom :) ).   Posebnu pažnju sam posvetila detaljima da bi kutije i dobile taj izgled knjiga. Reljefnu pastu sam nanijela na dijelove koji predstavljaju listove, izbrazdala ih i na kraju osjenčila da bi se dobio taj približni izgled korištene i pohabane knjige. :)   Reljefnu pastu sam koristila i da ukrasim hrbat - pomoću šablona sam napravila različite šare za svaku knjigu i poslije bojenja ih sjenčila akrilnim bojama i patinama, da bi se istakla njihova reljefna struktura.   Na poleđine knjiga sam zalijepila salvete koje su bojama i sadržajem nekako najbolje odgovarale, pa su tako iskorišteni i anđeli i floralni motivi. :)


  Kao i ostali dijelovi, i poleđine su sjenčene patinama da bi se dobio  istrošeni i korišteni izgled.


 Unutrašnjost knjiga sam namjerno ostavljala bez mnogo detalja. Boje su takođe prilagođene vanjskim motivima, dodato je malo otisaka preko šablona ili pečata, ali bez pretjerivanja, kako i priliči unutrašnjim koricama knjige. :) 
   Sam proces rada sa štampanim salvetama ću objasniti u jednom od sledećih tutorijala.
Za više fotografija posjetite m na FB strani: https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL12 коментара:

 1. Kutije su prelepe, naročito mi se dopada što si originalna i imaš svoj stil i ideje! Pratim i ja tvoj blog.
  Srdačan pozdrav,
  Vesna

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala mnogo! :)
   Trudim se da bude što originalnije, a pri tom da zadrži i lijep izgled i praktičnost.

   Избриши
 2. Odusevljena sam, a nisam ni znala da se fotografije mogu stampati na salvetama! <3 pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, fotografije se mogu štampati na salvetama, rižinom papiru, ali i tanjim (pelir) papirima, pa koristiti za dekupaž. Ja sam probala samo sa štampom na salvetama i prilično sam zadovoljna.

   Избриши
 3. Divne, predivne! I fotografije i kutije i fotografije kutija :) <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Boo. :) Kao što znaš, ima malo više posla oko ovoga, ali zato je i rezultat dobar. :)

   Избриши
 4. Od početka do kraja razrađena ideja! Posebno, zaista!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Ana :)
   Nekako su mi ove kutije-knjig posebno inspirativne, bez obzira da li radim sa svojim fotografijama ili nekim prilagođenim. U svakom slučaju rezultat je zanimljiv. :)

   Избриши