понедељак, 14. април 2014.

Nakit sa poludragim kamenjem




   U ovom postu ću vam predstaviti komade nakita urađene od poludragog kamenja u kombinaciji sa staklom, metalom, tibetanskim srebrom, žicom i svim ostalim dodacima. Perle od poludragog kamenja imaju posebnu ljepotu, teksture specifične za svaku zasebnu vrstu. Svjetlucanje mjesečevog ili sunčevog kamena je skoro pa nemoguće prikazati fotografijom, kao ni nijanse tigrovog oka. 


   Postoje desetine tekstova koje se bave objašnjenjima djelovanja poludragog kamenja na ljudski organizam, kao i postupcima njihovog čuvanja i održavanja. Jedan od korisnih sajtova je i http://www.prirodnolijecenje.net/ . Oni koji nisu skloni povjerovati da ovakvo kamenje i kristali mogu imati veći uticaj na čovjekov organizam ipak mogu uživati u njegovoj posebnoj ljepoti. ;)


   Kamenje se najčešće obrađuje u okrugle ili ovalne perle, zatim kabašone za ogrlice, kao i ravnije pločice. I od kamenčića nepravilnog oblika se mogu napraviti vrlo lijepe narukvice, kakve često izrađujem, naročito u kombinaciji sa staklom.



   Najdraži za rad mi je bio emerald, zbog svojih posebno lijepih nijansi koje se dobro slažu sa srebrnastom bojom bižuterijske žice, kao i elementima od tibetanskog srebra.



   Sličnih nijansi, ali u dvije boje, bio je i malahit iskorišten za narukvicu i naušnice. On ima specifičnu prugastu strukturu i često se koristi za kabašone. Ovaj put je bio obrađen u ovalne perle.


   Rozenkvarc varira od vrlo blijedih do tamnoroze nijansi. Ovaj komplet je rađen po narudžbi i kombinovan je sa staklenim perlicama.


   Sitnije perle lapis lazulija sam koristila za naušnice, ali i za ovu ogrlicu. Pošto su perle sitnije, ne vide se primjese zlatastih nijansi koje lapis lazuli najčešće ima.




   Ćilibar koji sam dobila od jedne divne djevojke :) bio je  neobrađen, samo sa izbušenim rupicama i od njega su nastale naušnice i narukvice. Prelijep sjaj i tekstura koji svoju punu ljepotu prikažu samo na sunčevoj svjetlosti.


 

   Posebno omiljen među različitim generacijama i stilovima je svakako tirkiz i rijetko ko da nema bar neki komad nakita sa ovim kamenčićima. :)


   Vrlo lijep i kod nas nešto rjeđi u ponudi je i granat od koga sam pravila narukvice u kombinaciji sa staklenim perlama.


   Vatreni ahat u zelenoj i plavoj boji se odlično kombinovao sa bižuterijskom žicom za prstenje, kao i tibetanskim srebrom u vidu perlica.




   Ahat ljubičaste boje se, opet, odlično uklopio sa staklnim perlama i metalnim dodacima. :)


   Zanimljive su i kombinacije različitog poludragog kamenja, s tim što ako vodite računa o njegovom ljekovitom uticaju, mora se paziti na to da se neko kamenje ne podudara sa drugom vrstom.




 Više nakita pogledajte na mojoj FB strani: https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL



6 коментара:

  1. Divan nakit ! Moj favorit je zuto-zelena narukvica , kombinacija boja tako prija mom oku :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :) Da, kombinacija je neobična, nekako se sama složila dok sam tražila sa čime bih mogla kombinovati ove žute perle od prerađenog ćilibara. :)

      Избриши
  2. Više i ne znam kako sam, s bloga na blog došla i do tvog bloga.
    Sve sam pregledala, i žao mi je što nemam vremena da ostavim komentar na svaki post.
    Jako mi dopalo sve što radiš, posebno kovčeg.
    Ako smem da sugerišem, izbaci verifikaciju komentara. Većina blogova je nema, pa klikom na objavi, mislimo da je komentar objavljen, napustimo stranicu i ne uočimo brojke i slova, to se meni srećom nije desilo, ali zato dopunjavam prvobitni komentar. Nadam se da ne izgleda da sam matoro zvocalo :)
    Volela bih da pratim tvoj blog, ali mi ne uspeva (a nije prvi put) iz nekoliko pokušaja da se prijavim. Preporučujem prijavu na bloglovin.
    Srećno u daljem radu.
    Nena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :)
      Ma kakvo zvocanje, ja volim konstruktivne kritike zbog kojih ću nešto unaprijediti. :)
      nisam ni znala da je aktivirano to sa verifikacijom, a uvijek gunđam sebi u bradu kad ispod tuđih postova moram da verifikujem odgovor. :D Gledaću da to odmah uklonim. Ne znam u čemu je problem sa praćenjem; i meni se dešavalo sa nekim blogovima ranije.
      Vidjela sam da se me neki nalazili upravo preko bloglovina, ne znam otkuda te preporuke otuda - moram da proučim kako to funkcioniše :) Hvala i na tom prijedlogu, kao i na lijepim željama. :)

      Избриши