понедељак, 10. април 2017.

Fotografije pisaca na zidovima ili kako je jedna lična biblioteka udahnula novi život

Shabby chic detalji - kako da ih sami uvedete u svoj dom


Uz čitanje preporučujem slušati pjesmu Vlade Divljana :) : https://www.youtube.com/watch?v=qvt8YryShhU


U proteklom periodu dobila sam narudžbu da za poklon jednoj strastvenoj čitateljki i njenoj ušuškanoj biblioteci izradim portrete pisaca. Naručioci su odabrali njenih 10 omiljenih pisaca/pjesnika na medijapanu veličine 16x16 cm.  Nismo željeli da budu preveliki, da bi se zbog samog broja portreta moglo sve ukomponovati tako da neće biti prenametljivi, a da opet daju poseban pečat samoj kućnoj biblioteci.
    Ja sam predložila da ih radimo u crno-bijeloj varijanti da bi se postigao sklad boja i tonova, što bi sa kolorom bilo teško uzevši u obzir različte fotografije pomoću kojih smo radili. Takođe sam predložila da vidljivi dio podloge bude bijele bole sa chabby chic detaljima, o kojima će u današnjem tutorijalu biti najviše priče.
   Chabby chic odlikuje izvjesna pohabanost, slično kao i vintage detaljima, s tim što sam shabby često ima taj izgled korištenih, izgrebanih stvari na kojima se vidi trag vremena u iskrzanim slojevima boje i ivicama koje su usljed korištenja ponegdje ogoljene do "kosti" predmeta. Naravno, da ne bismo čekali da vrijeme odradi svoje i da predmet koji imamo, a želimo vidjeti u takvom stilu, postoje ideje i olakšice kojima možemo ubrzati taj proces.  Time sam se koristila i u pripremi podloge za lijepljenje gore pomenutih sličica.
    Dakle, ako želite napraviti taj prepoznatljivi shabby efekat, prvo što se mora uraditi je da ivice prefarbate tamnom bojom. Ja sam na ovim podlogama to samo radila na ivicama, a vi možete raditi i na drugim dijelovima predmeta na kojima želite da se vidi ta boja koja se "probija" sa prvog sloja. Najprirodnije je da se boja ljušti na ti najisturenijim dijelovima, kao što su ivice, ručke, izbočeni reljefi, pa je najbolje i voditi se time.  Boju možete nanijeti četkicama ili sunđerom. Ne mora potpuno i ravnomijerno pokriti sve površine.


    U svakom slučaju, osnovna stvar koja se mora zapamtiti je ta da je boja koju prvu nanesete na podlogu ona koja će se vidjeti da izviruje ispod one koju ćete nanijeti kasnije.  Ja sam za ovu priliku odabrala crnu i sve podloge su na kraju izgledale ovako:


   Kada se boja osuši, sledeći korak je nanošenje voska. Ja sam iskoristila jednu od onih malih svijeća bez boje. Nisam sigurna da li bi se neka od onih u boji vidjela kasnije, pa sam išla na sigurniju varijantu. Vosak nanosimo neravnomijerno, mjestimično, tamo gdje će kasnije da se vidi boja koja se nalazi ispod voska. Jednostavno pređite svijećom preko ivica, vidjećete da ostaje taj voštani sloj tamo gdje ste je utrljali.
     Koliko god onima koji se tek susreću sa shabby stilom u preuređivanju to izgledalo komplikovano, jednostavno se vodite time da ono što pokrijete voskom - to će na kraju da se vidi kao ogrebotine i iskrzani dijelovi nanosa boje.


    Kada se završi sa nanošenjem voska, na redu je farbanje podloge. Ja sam odabrala bijelu boju zbog ukupnog izgleda na kraju i crno-bijelog printa. Takođe mi je trebala bijela podloga na najvećom površini da bi se odštampane fotke jasno istakle. Farbala sam dva puta nešto rjeđom akrilnom bojom da bi bijela ravnomijerno nanijela.


    Poslije sušenja bijele boje dolazimo do te čarobne faze nastanka shabby detalja. Nije potreban čarobni štapiš, samo brusni papir. Lagano prelazite njime po ivicama i dijelovima na koje ste nanijeli vosak i vidjećete da se gornji sloj boje skida. Jednostavno - skida se zato što nije mogao da se zalijepi na voštani dio i to je sva filozofija. Pređite slobodno brusnim papirom po svim ivicama, bez jačeg pritiskanja gornji sloj boje se neće skinuti tamo gdje nema voska. Pojaviće se prva boja podloge (u mom slučaju crna), iskrzana na prirodan način i lijepo stopljena  sa ostatkom predmeta.  Ako želite da se vidi djelimično i boja podloge, slobodno jače prebrusite.


     Rezultat bi trebalo da bude neravnomijeran, svaka šara za sebe, jer se teži prirodnom izgledu pohabanosti. Na mojim podlogama je to izgledalo ovako, na kraju:


    Ostatak posla je bio klasičan dekupaž sa motivima štampanim na običnom papiru. Ako želite raditi sa svojim fotografijama, pripremite ih za štampu i izradite na  laserskom štampaču, da ne bi došlo do razljevanja boja pri lakiranju. Motive možete nakratko potopiti u vodu, da papir malo omekša i bude savitljiviji, a zatim ga osušiti ubrusima. Sa naličja ga potpuno premažite dekupaž ljepilom i zalijepite na podlogu. Od sredine motiva ka krajevima istisnite mjehuriće vazduha i eventualne viškove ljepila, da ne ostanu grumenčići koji će biti vidljivi poslije sušenja. 


    Ostavite da se osuši i na kraju prelakirajte akrilnim lakom u nekoliko slojeva. Ako želite da bude mat, što preporučujem kada radite u shabby chic stilu, odaberite takav lak. Ako ipak više volite sjajne lakove, imate i njih.
    Prvobitna boja treba da IZVIRUJE, pa voskiranje radite umjereno. Treba da se nazire,a ne da se pojavljuje kao mrlja koja skreće svu pažnju na taj jedan dio. No, to je već stvar ukusa, ideje i potrebe, pa se može raditi sve što nam padne na pamet.


    Portreti su zbog  shabby detalja dobili taj završni pečat, kao da su oduvijek zajedno sa knjigama. Potrudili smo se i da odaberemo one fotografije koje su se najbolje uklopile u čitavu ideju. 


    Pisci su na kraju otputovali u svoj novi topli dom u Sloveniji i više su nego ugodno društvo mojim dragim ljubiteljkama knjiga i pisane riječi. 


    Ako imate neke nedoumice vezane za izradi sličnih stvari, pišite, da sve zajedno rastresemo. 
Družite se i dalje sa nama uz sledeće projekte na Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.
   Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL2 коментара: