уторак, 28. март 2017.

Stoni organizer za nakit u shabby chic stilu


    Svaka žena koja voli nakit poslije nekog vremena susrela se sa problemom njegovog čuvanja na jednom mjestu. Naušnice su poseban problem, jer ako ih držimo u kutijicama ili na ravnim podlogama, dešava se da se zapetljaju, gube svoj par, a ponekad i oštećuju. Uz to, nepregledna mjesta za čuvanje nakita nas često dovode u situaciju da neke komade koristimo češće od onih koje jednostavno previdimo jer su na dnu gomile.
    Ako ste od onih žena koje ne vole plastiku i serijski napravljene organizere za nakit, možete napraviti svoj u  boji i obliku po želji. Inspiraciju potražite u tutorijalu kojim vam ovaj put prikazujem kako napraviti mjestašce u shabby chic stilu koje će na jednom mjestu čuvati naušnice i prstenje.
    Od materijala mi je ovaj put trebala drvena podloga, akrilne boje, git za drvo, vosak za drvo, salvete, čipka i osnovni alat za rad.
    Ovaj robusni drveni okvir sam imala od ranije i željela sam ga sačuvati sa tim pohabanim izgledom, pa sam na početku rada samo gitom popunila neka veća oštećenja, prešmirglala ga finim brusnim papirom i preko šablona sa prednje strane nanijela reljefni otisak gitom za drvo. Ostavila sam da se stvrdne, pa opet prebrusila šmirgl-papirom sitne granulacije da ne bude oštrih ivica.


    Da bi dobio taj shabby chic šmek, odlučila sam ivice okvira, kao i  sve reljefne šare, obojiti prvo crvenom...


a zatim i plavom bojom, mjestimično, po nekom ličnom osjećaju, vodeći računa da ih bude svuda pomalo, da se pretapaju, prepliću i da će to na kraju morati da ima taj prirodni pohabani izgled.


    Boje sam ostavila da se dobro osuše, a zatim svjećicom sa bijelim (providnim) voskom istrljala dijelove za koje sam zamislila da bi se na kraju trebali vidjeti kao donji slojevi boje koji "izviruju". Slobodno pritisnite svijeću kada to radite, da dobro prione uz podlogu. Ne moraju se preći svi izbočine, cilj je da izgleda prirodno oguljeno, pa je i bolje da bude neravnomijerno.


    Sledeći korak je bilo nanošenje boje na čitav okvir. Odabrala sam divnu pastelnu plavu puderastog izgleda. Nanijela sam je grubljom četkom da ostavi dodatni shabby utisak. Nisam premazivala dva puta, već samo jednom, pošto mi nije bilo potrebno POTPUNO prekrivanje podloge; odgovaralo mi je da se pomalo vidi i prošaranost.


    Po sušenju plave boje, skoro suvom spužvicom sam ponegdje nanijela bijelu boju. 


     Najsvjetlije sam iznijansirala bočne strane okvira, na mjesta gdje će biti zalijepljeni motivi sa salvete, ali i sprijeda, po reljefnim motivima, da bi se razbio taj jednolični jednobojni izgled i dobila prirodnost.


    Poslije potpunog sušenja boje na red je došlo šmirgladnje ivica i reljefnih šara, da bi konačno "isplivale" one boje sakrivene ispod voska. Koristila sam grublji i nježniji šmirgl - papir, zavisno od toga šta sam željela postići. Tamo gdje sam željela da se djelimično vidi i drvo koristila sam grublji papir, da bi skinulo sve slojeve boje, a na dijelovima gdje sam željela vidjeti crvenu ili plavu bio je dovoljan i papir sa sitnijom granulacijom.


    Za bočne i gornju stranu okvira odabrala sam sitnije sam cvijetne motive u bojama sličnim ostatku već urađenih detalja. Iscjepkala sam ih sa salvete da bi se pri lijepljenju neprimjetnije stopili sa podlogom.


    Mekšom četkicom i dekupaž ljepilom sam ih zalijepila na sredinu svake spoljne strane okvira.


    Poslije sušenja salvetnih motiva, čitav ram sam premazala voskom za drvo. Nisam željela da ga lakiram da ne bi dobilo previše sjaja, pa sam radije izabrala vosak koji daje taj prirodni izgled starijih predmeta, a uz to ih i štiti. Vrlo lijepo izgleda i na namještaju u istom stilu, s tim što se preporučuje ponovno premazivanje poslije nekog vremena.


    Nakon voskiranja sam se pozabavila odabirom čipke na koju će se kačiti naušnice. Izbor nije bio nimalo lak. :) Odabrala sam slične boje, ali različite oblike i veličine. Veća je pogodna za kačenje na različitim mjestima, dok je manja zgodna i za naušnice sa šarafićem.


    Čipku sam sa zadnje strane pričvrstila heftalicom za drvo. Treba se voditi računa da se čipka ili konop dobro zategne, pošto zbog težine naušnica može doći do razvlačenja čipke. Pošto je ram zamišljen kao stoni organizer, treba voditi računa da se pedantno odradi i taj dio koji uglavnom neće biti vidljiv, ali to svakako zavisi od mjesta na kome bude stajao.


    Čipka je cijelom predmetu dala nježni, starinski izgled i zaokružila čitavu priču novog/starog predmeta. Lako ga je zamisliti na stočiću za šminkanje i u enterijeru pastelnih tonova i vintage izgleda.


    Cvjetići kao skoro-pa-neizostavni dio shabby stila ne bi trebali biti prenapadni, pa je uvijek bolje birati manje, sa nježnijim bojama.


    Zbog debljine rama, na donjem dijelu je zgodno čuvati i prstenje koje će takođe biti pregledno odloženo i uvijek lako dostupno.     Družite se i dalje sa mnom uz sledeće projekte na Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.
   
    Ako radije volite pogledati video-tutorijal, bacite povremeno pogled i na moj Youtube kanal na kojem takođe objavljujem neke kreativne projekte: Handmade by GordanaL.

Više mojih radova možete pogledati u albumima na mojoj FB stranici: Handmade by GordanaL


4 коментара: