среда, 25. јануар 2017.

Dekupaž na četki za kosu

Kako napraviti personalizovani poklon za djevojčice?


    Vrijeme praznika još uvijek traje, a gdje su praznici, tu su i pokloni. Ako ste od onih koji vole da pokloni imaju ličnu crtu i ako niste od onih koji poklanjanje samo "odrađuju", danas vam donosim ideju šta možete pokloniti malim čupavicama.
   Četka za kosu je upotrebno-dekorativni predmet, pa osim svoje svrhe može izgledati vrlo lijepo. Za ove zimske praznike motiv Else IZ crtića "Frozen" je idealan, tim prije što je djevojčicama vrlo draga. Ako na četku dodate i ime one kojoj je četka namijenjena, uspijeh je zagarantovan. :)
   Ono što nam je bilo potrebno za ovakav poduhvat možete vidjeti na fotki ispod, a i na sledećem spisku: akrilne boje (bijela za osnovu, ostale za sjenčenje), metalik boje, ljepilo za dekupaž, akrilni lak, drvena četka, sunđeri, kistovi i četkice za farbanje, pečati, šablon, git za drvo i nešto malo brusnog papira.


    Standardna procedura za dekupažiranje nekog predmeta počinje farbanjem predmeta u bijelu boju, pa je tako bilo i ovaj put. Ofarbala sam čitavu drvenu površinu i ostavila da se osuši.


   Poslije sušenja sam na unutrašnji dio drške nanijela git za drvo preko šablona.


    Git za drvo ili strukturna pasta se može nanositi i prije i poslije bojenja podloge. Pošto sam četku bojila i kasnije, nije važan redoslijed.
    Šablon čvrsto držite na mjestu dok nanosite pastu, da ne zamrljate otisak. Ako je moguće, negdje sa strana ga zalijepite molerskim selotejpom.

     Šablon se mora skinuti ODMAH po nanošenju gita, da se ne bi počeo stezati na samom šablonu i time pokvario otisak. Po skidanju i stvrdnjavanju izgledao je ovako:
                                     
    Oštre ivice i cijelu površinu otiska ošmirglajte finim brusnim papirom, dok ne bude glatko.
Sledeći korak je lijepljenje salvete na lice četke. Ne zaboravite da donji dio salvete, jedini koji neće biti ošmirglan sa strana, iscjepkate prstima, umjesto da ga samo odrežete makazama, pošto će se tako bolje prilijepiti uz podlogu i neće biti toliko vidljiv prelaz za salvete na četku.
    Lijepi se ljepilom za dekupaž, od sredine motiva ka vanjsikim stranama, da se istisnu mjehurići vazduha i višak ljepila.   


    Višak salvete sam, kada se ljepilo osušilo,  ošmirglala brusnim papirom srednje granulacije, a zatim i onih finim, da se uklone svi iole grubi dijelovi.


    Poslije tih čisto tehničkih radnji, ono što slijedi je potpuna kreativnost. Sjenčenjem i nijansiranjem sam motiv "utopila" na četku, da izgubi taj izgled zalijepljenog motiva. Prvo sam sam motiv sa svih strana natapkala sunđerom sa vrlo malo bijele boje, sa se priguše ti nagli prelazi, kao i da se donji dio salvete potpuno prikrije.


    Zatim sam mint-zelenom mjestimično nijansirala različite dijelove četke, sa obje strane. Bolje je nanositi manje boje, jer se ljepše stapa i ne ostavlja tragove.


    Poslije toga sam puder-bojom u nijanski između plave i zelene nijansirala one dijelove koje sam ostavila bijelim u prethodnoj fazi. Suvim sunđerom sam tapkala po prelazima između dvije boje i tako su se savršeno stopili zajedničkom nijansom, bez naglih prelaza i tamne boje.


    Nastavila sam sa crvenom bojom malo razblaženom bijelom, pa se dobila neka fina rumeno-roze nijansa. I njom sam mjestimično nijansirala neke dijelove, stvarajući kontrast i razbijajući hladne tonove. Vodila sam računa da reljefne šare imaju suprotnu boju od boje njene koline, da se bolje istaknu.


    Ne treba zaboraviti ni bočne strane četke, pa sam i tu miješala i stapala različite nijanse.


       Poslije sušenja svih boja, istom onom rumenom bojom sam ispisala ime djevojčice kjoj je četka bila namijenjena. Radila sam to tankim kistom koji je savršen za sitne detalje koji zahtijevaju preciznost.


     Ponegdje na četku sam pečatom otisnula i uzorak pahuljica u bijeloj boji.


        Pošto je tema "Frozen", a svi znamo da je Elsa ledena kraljica, detalje na njenoj kosi sam istakla metalik srebrnom bojom.


       Istom bojom sam istakla i reljefne detalje na dršci, iscrtala ponegdje malene pahuljice i istačkala neke dijelove na četki. 


    Metalik zelenom bojom sam istakla boju Elsinih očiju, a takođe i neke pahuljice i detalje.


       Poslije sušenja i tih detalja, ostalo je još samo lakiranje. Da bi se stvorio taj ledeni efekat, izabrala sam lak sa sjajnom završnicom i prelakirala četku dva puta, sa sušenjem između slojeva.


  Efekat je takav kao da je zaleđena, a dijelovi sa metalik bojama još ljepše svjetlucaju pri pomijeranju četke. :)


    Detalji su ono što svaki rad izdvaja od gomile istih ili sličnih, pa je lijepo potruditi se i osmisliti svaki put nešto bar malo drugačije, naročito ako radite za nekoga posebnog, pa možete raditi u njegovim omiljenim bojama, sa motivima koje voli, detaljima koji mu nešto znače.


    Želim vam malo toplije dane i kreativnost u porastu. :) A dok zima traje, uživajte radeći sa zimskim motivima.


    Družite se i dalje sa mnom uz sledeće projekte na Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.
   
Ako radije volite pogledati video-tutorijal, bacite povremeno pogled i na moj Youtube kanal na kojem takođe objavljujem neke kreativne projekte: Handmade by GordanaL.

    Više mojih radova možete pogledati na mojoj FB strani: Handmade by GordanaL. Tamo se nalazi i jedan moj stariji video sa uputstvima za preuređivanje drvene četke za kosu, pa ako lakše pratite i radite uz snimnjeni tutorijal, bacite pogled na to:


        Više četki možete pogledati u albumu na mojoj FB stranici:Četke za kosu.
A ako želite vidjeti post o mojim ranije uređenim četkama, samo kliknite na sledeći link: Drvene četke za kosu

Нема коментара:

Постави коментар