четвртак, 29. децембар 2016.

Preuređivanje stare komode

Kako da od svog starog komada namještaja dobijete nešto sasvim drugačije?

     Ostala sam vam dužna post o preuređenju stare komode, koji je nastao za potrebe Decor In portala, pa sada imate priliku da ga pročitate i ovdje. :)


    Sigurna sam da je svima onima koji su se pozabavili uređenjem sopstvenog enterijera bar jednom u životu pažnju privukao komad namještaja koji kao da je oduvijek u kući, ali zguran negdje u ćošak, zbog pohabanosti, prevaziđenog dezena, promašene boje i da su pomislili da bi bio savršen da je samo malo drugačiji. Pa, napravite ga drugačijim!
   U nekoliko jednostavnih i osrednje fizički zahtjevnih koraka pokazaću vam kako je ode neugledne komode za piće nastala jedna koja se neće postiditi poštovalaca novog vintage vala kada je u pitanju uređenje prostora.
   Ono što vam treba za ovakav poduhvat, osim dobre volje i zasukanih rukava treba je sledeće: brusni papir različitih granulacija (nešto grublji i sasvim fini), prajmer za drvo, akrilna boja, akrilni lak, patina, papirna salveta, ljepilo za dekupaž, šablon,sunđeri i četkice.

    Komoda koja je doživjela svoj preobražaj je od univera i time nezgodnija za rad od drveta ili medijapana koji mnogo bolje i lakše prihvataju boje. No, doskočili smo i njoj koja je na početku procesa izgledala ovako:


    Pošto je univer glatke površine, prebrusili smo ga tek toliko da nestane toga skliskog sloja. Poslije brušenja sve površine koje ćete bojiti obavezno prebrišite vlažnom krpom i osušite, da ne bi ostala zrnca prašine koja će poslije bojenja ostaviti zrnastu strukturu na površini. Ako negdje na vidljivim površinama postoje oštećenja, rupice ili usjeci, popunite ih akrilnim gitom za drvo i ostavite da se osuši. Kada se masa stvrdne, prebrusi i ofarba, manja oštećenja se neće primijetiti,



    Na cijelu površinu za farbanje nanijela sam prajmer i ostavila da se osuši. Prajmer teksturom izgleda kao gušća boja, što u principu i jeste, osim što zbog dodataka ima jače vezivno svojstvo pa prianja na različite glatke materijale onako kako obična akrilna boja ne bi mogla. Preporučljivo je nanijeti ga sunđerom, jer tako izbjegavamo da se vide tragovi nanosa četkicom, ravnomjernije je i površina je ujednačenija. Pošto je on sloj koji će se naći ispod boje, ne morate voditi računa o vizuelnom utisku, bitno je samo da pokrijete SVE dijelove koji će se farbati. Ja, recimo, nisam ovaj unutrašnji dio koji se vidi pri rotiranju unutrašnjeg dijela komode, ali on nije bio gladak i u nastavku rada na komodi to je bilo prefarbano akrilnom bojom.


    EKSTRA SAVJET: sve staklene površine, ogledala i dijelove koje ne želite ofarbati zaštitite molerskom trakom prije farbanja. 

    Iako se akrilna boja može očistiti nakon sušenja, uštedićete sebi mnogo vremena ako ono što ne želite ofarbati zaštitite ranije. Molerska traka se lako skida i ne oštećuje površinu na koju je zalijepljena.
   Kada je nanos prajmera potpuno suv, na redu je farbanje. Rad sa akrilnim bojama je preporučljiv iz više razloga: nemaju neprijatne i teške mirise, lako se čiste vodom, brzo se suše. Ako nemate nijansu boje koju biste željeli, možete ih mijenjati i pomoću tonera za krečenje; mada tako možete dobiti uglavnom nježnije, pastelne nijanse. Za jače boje ipak kupite upravo onu nijansu koja vam treba. Ja sam za ovu komodu u bijelu boju dodala malo tamnosmeđe i mrvicu tonera oker boje. Tako se dobila ta neka nijansa bijele kafe. Nanijela sam je sunđerastim valjkom da bi se boja potpuno stopila i da se prelazi ni šare ne bi vidjeli poslije sušenja.

   Unutrašnjost i nožice su obojene bojom kafe, namjerno donekle mrljavo, razmazujući boju sunđerom. Na sredini, poslije sušenja boje, prislonila sam plastični šablon i polusuvom četkom sam nanijela nešto bljeđu boju, tek da se šara razaznaje. Nismo željeli da baš potpuno preuzme pažnju na sebe.


    Nakon potpunog sušenja boje, na ivice sam nanijela patinu. Ona se može po želji razrijediti razjeđivačem i nanositi mekanom krpicom u manjoj količini. Zbog uljanog sastava, lako se razmazuje i ostavlja nam mogućnost da tako sjenčimo ivice, pregibe, reljefe i šare u onoj mjeri koja nam se sviđa. Njome dodajemo taj finalni detalj kojim se ostavlja utisak da je to neki stari, korišteni predmet koji je vremenom stekao te nijanse. Patinu je poželjno ostaviti i nekoliko dana da  nestane ljepljivosti i da se lijepo stopi sa podlogom.
   Još jedan detalj kojim smo zaokružili temu komodice za čuvanje pića i ostalih detalja je motiv grožđa i vinove loze, koji smo na komodu dodali dekupaž tehnikom. Sa papirne salvete sam izrezala motive, prvi sloj zalijepila pažljivo dekupaž ljepilom i ostavila da se osuši. Boje i veličina motiva su razbili jednoličnost i ozbiljnost boja komode i ostalo je još samo da sačeka lakiranje.


    Lakiranje akrilnim lakom, koji je takođe vrlo blagogo mirisa, nije ništa teže nego farbanje, naprotiv. Brzo se suši i jednio o čemu trebate voditi računa je to da mjesto na kome to radite nije negdje gdje se može uprašiti tokom sušenja, kao i to da UVIJEK sačekate da se prethodni sloj potpuno osuši, kao što je slučaj i sa farbanjem. Farbati možete širom četkom mekanih dlačica. Potrebna su bar dva sloja laka da bi se predmet zaštitio i omogućio lako održavanje po završetku. Održavanje je jednostavno, brisanje vlažnom krpom će biti sasvim dovoljno.


    Poslije sušenja, komoda je konačno mogla da svoj ćošak zauzme ponosnija nego prije makeover-a. 
  Ne odustajte od svojih starih komada namještaja, često su stilski mnogo ljepši nego moderniji, ravnih linija i jednstavnog dizajna. Ako ništa, ostavljaju nam mnogo mogućnosti da ih preuredimo po sopstvenoj želji.


Sav materijal možete nabaviti u Hobby Art centru u Sarajevu, a više savjeta za uređenja enterijera, kao i nove tutorijale, pogledajte na Decor In portalu i mom blogu. 

 Više mojih radova možete pogledati na mojoj FB strani: https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL/



10 коментара:

  1. Istu ovakvu ima moja mama, baš istu sa delom koji se okreće i bifeom iza. Stara je, možda je jednom i sredim. Odličan rad, a znam da je bilo kopliko ano, baš zbog tog okretanja. Pitanje b zašto ne chalk paint, napravljena domaća,naravno.
    Svaka čast, nova lepotica u domu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo je komplikvano i zbog glatkoće, uf. :) Definitivno bi bilo dobro raditi na njoj sa chalk bojom, ali pošto nije moja, nisam smjela da eksperimentišem sa domaćom na njoj, nego ću na nekom svom komadu namještaja. :)

      Избриши
  2. Istu ovakvu ima moja mama, baš istu sa delom koji se okreće i bifeom iza. Stara je, možda je jednom i sredim. Odličan rad, a znam da je bilo kopliko ano, baš zbog tog okretanja. Pitanje b zašto ne chalk paint, napravljena domaća,naravno.
    Svaka čast, nova lepotica u domu.

    ОдговориИзбриши
  3. Izvinjavam se, nešto nije išlo, pa sam više puta poslala isti komentar. Od kad pamtim, moji imaju tu komodu, bar 50 godina. Više uopše nije glatka. Jednom ću je srediti, kad budem imala više vremena. Puno uspeha u daljem radu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opušteno, dešava se sa ovim komentarima :)
      Da, ovo je stara izrada, a iz toga razloga skoro svaka i ima neko oštećenje, pa je tim bolje preurediti ih. Srećno sa radom, kada se odlučite. :)
      I hvala!

      Избриши
  4. Izvinjavam se, nešto nije išlo, pa sam više puta poslala isti komentar. Od kad pamtim, moji imaju tu komodu, bar 50 godina. Više uopše nije glatka. Jednom ću je srediti, kad budem imala više vremena. Puno uspeha u daljem radu.

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasan makeover Gordana!
    Sad je to staro-novi, unikatan komad namještaja u interijeru.
    Hvala na posjeti i svako dobro!

    ОдговориИзбриши