четвртак, 27. август 2015.

Šta spaja romantične, orijentalne, floralne i steampunk detalje? Epoksidna smola, naravno! :)

   U toku mog dosadašnjeg rada na blogu primijetila sam  da se po čitanosti izdvajaju tri teme: nakit sa epoksidnom smolom, tutorijali o dekupažu i pravljenju nakita i postovi o preuređivanju namještaja. Zbog takvog interesovanja ću prvi od novih postova posvetiti upravo epoxy nakitu, a uskoro ćete imati priliku i vidjeti kako je proteklo preuređenje nekih komodica. ;)


    U novoj kolekciji nakita posvetila sam se najviše prstenju, pošto je poprilično traženo, ali uradila sam i 5 medaljona i isto toliko pari naušnica. Ova sova je u pripremama procesa za izradu tako neodoljivo sletila na upravo ovaj medaljon da sam je tu i ostavila, smjestivši je u neku noćnu atmosferu. ;)
    Za nešto romantičnije duše sam napravila medaljon sa motivima Pariza - a kakav bi on mogao biti, ako ne sa nježnim tonovima i leptirićima, sa blagim steampunk detaljem koji to sve povezuje. ;)


     Romantične motive sam nastavila i na prstenju, pa je tu ovaj sa "zarobljenim" srcima na crvenoj podlozi. Jednostavan, a vrlo efektan zbog sjaja i zaleđenog efekta epoxy smole.


     Crvena se ove sezone uspješno vratila u detaljima na nakitu, pa sam dva medaljona uradila sa dominantno crvenom bojom i detaljima koje je istakla, a nije potpuno odvukla pažnju sa njih. Tako su tu ovaj veći sa ključem i djelićima satnih mehanizama, a i manji sa sličnim zupčanicima, ali i srcem prekrivenim cirkonima.


    Kada smo već kod satnih mehanizama, sa kojima BAŠ volim raditi (ma koliko muke bilo da dođem do njih) tu je i ovaj prsten - bez suvišnih detalja, samo sa ovim malim "propelerom", za one koji nisu skloni simbolici i srdašcima :)


     A oni koji ipak jesu - obećavam, ovo je posljednje srce za ovaj put :D - tu je prsten sa blijedoružičastom podlogom i bravicom na srcu. 


     Da bi efekat bio potpun, tu je i jedan sa istom bojom podloge, ali sa ključićem. ;)


    Jedini medaljon i komad nakita uopšte koji sam ovaj put uradila u kombinaciji sa dekupaž tehnikom je ovaj sa likom Odri Hepbern. Teško je da nešto krene po zlu kada je njen lik u pitanju - ta sofisticiranost i elegancija koje je ona otjelotvorila su decenijama sinonimi za sveden, a efektan stil. 


     Dva prstena sam napravila u pomalo orijentalnom stilu, iskoristivši kapice za velike perle i najsitnije perle koje sam imala. :) Vrlo lijepo su se uklopili zaljeveni smolom koja im je dala staklastu glazuru.



     Da ljubitelji sova i ptica uopšte ne bi ostali zakinuti na prstenju pobrinula sam se sa ovim prstenom. Mudra ptičica na zelenoj podlozi  - ko bi joj odolio?! :)


     A uvijek traženu zelenu boju iskoristila sam i za prsten sa cvijetnim motivom - nekako mi je savršeno nalegao.
     Onda sam isprobala kako bi izgledao sa žutom podlogom i nisam mogla da se odlučim koja je bolja, pa sam napravila dva! :D


       Pošto je žuta boja ove sezone iznenađujuće mnogo zastupljena, posvetila sam joj još jedan prsten - ovaj put sa zvjezdicom.


        Kada smo kod zvjezdica - iskoristila sam ih i na naušnicama, mada u drugačijem obliku. Nešto rjeđe radim naušnice u ovoj tehnici, uopšte - uglavnom zbog slabe ponude repromaterijala koji bi odgovarao, pa sam se baš obradovala kada sam uspjela doći do nekoliko pari ovakvih podloga. :)


     Jedan par zvjezdica sam odlučila urediti zajedno sa kapicama i perlama, a drugi u steampunk stilu koji mi savršeno naliježe na ove male komade nakita.


         Za kraj vam predstavljam još jedan neobičan par naušnica u steampunk stilu. Dužine samo 4 cm u kombinaciji sa satnim mehanizmima su komad nakita koji se uklapa uz različite stilove, čak i ako niste alternativac. ;)


    Ako želite saznati više o nastanku nakita sa epoksidnom smolom, možete pročitati moje ranije postove, npr ovaj sa tutorijalom na tu temu Rad sa epoksidnom smolom, a takođe zavirite i u ranije urađene komade nakita u postu Od steampunka do Alise u zemlji čuda.

    Meni je posebno draga i mala kolekcija koju sam radila prije dvije godine, a koju možete pogledati u postu Kako sačuvati jesen?

    Slobodno provršljajte po starim postovima, ima tu još koja riječ i fotka o nakitu sa epoksidnom smolom. ;)

     Sav ostali nakit i dekortivno-upotrebne predmete možete pogledati na mojoj FB strani Handmade by GordanaL .

4 коментара:

  1. Lepi komadi nakita Gordana! Najviše mi se dopada onaj drugi orijentalni prsten, moćno deluje. Gde nabavljaš smolu i kolika je cena, ako nije tajna. Treba mi za neki projekat druge vrste, ali nisam nikada kupovala, pa ako možeš da mi pomogneš oko toga.
    Srdačan pozdrav,
    Vesna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. :) I meni je taj jedan od favorita! ;)
      Epoxy sam prvobitno kupovala u radnji Stylish u Beogradu (možte pogledati gdje su tačno ili naručiti preko njihov strane: https://www.facebook.com/repromaterijalstylish?fref=ts ), a posljednji put sam kupovala u jednoj radnji u Sarajevu, jer mi je bilo lakše.
      Cijena za 150 ml u Beogradu je 720 dinara, kako vidim. Ja sam od te smjese mogla da napravim poprilično nakita ako samo zaljevam podloge, dok nešto više ide ako je izljevam u kalupe, kao što sam radila za nešto drugačije.
      Ne znam šta imaš na umu da radiš, ali sam vidjela da izgleda baš lijepo kao premaz na poslužavnicima,a pretpostavljam i na ostalom namještaju, samo što bi tu vjerovatno trebala i malo veća količina.

      Избриши
  2. Ti si baš bila vredna!
    Sve je lepo, a kada bi trebalo da izdvojim jednu stvar, bio bi to medaljon. Volim ih, lep su i elegantan detalj, mada, ne manišem ni minđušama, prstenju, satovima... Volim detalje, pa zao i okvire za naočare kupujem u raznim bojama, biram one jeftine, jer volim da ih uklapam sa garderobom, pa me stakla koštaju koliko pet okvira, ali, to sam ja, ne vredi.
    Što se simbola tiče, meni je ključ uvek bio nekako poseban, kao i morski motivi.
    Uglavnom, sve si lepo uklopila, dopada mi se. Baš je nakit za svaku priliku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :D
      Da, treba voditi računa o detaljima. Slažem se i sa tim odabirom različitih okvira za naočare - ipak je to nešto što je vrlo vidljivo i poprilično utiče na sve ostalo što imaš na sebi, nekako je ružno da previš štrči samo za sebe. ;)

      Избриши