петак, 6. фебруар 2015.

Drvene četke za kosu

   (Uz priču o vintage motivima preporučujem da uključite i meni omiljenu radio-stanicu Radio Vintage. Rockabilly i blues zvuci će vam uvijek, bar za mrvicu, popraviti raspoloženje. :) )


    Kada je riječ o dekupažu, među omiljenim predmetima za obrađivanje su mi svakako drvene četke za kosu. Osim što imaju lijepu površinu za dekupažiranje, takođe su i vrlo upotrebljive i praktične; ne nešto što će biti samo dekorativno u nekom ćošku. Drveni zupci na četkama štite kosu od elektriciteta i lomljenja, a njihovi zaobljeni vrhovi čuvaju tjeme od povreda koje mogu nanijeti žičane četke.


    Vrlo su lijepe i kao poklon, pa ih često kupuju upravo u tu svrhu. Kojoj se ženi (i ponekom dugokosom muškarcu :)) ne bi dopalo da dobije tako praktičan, a istovremeno i lijep poklon? 



   Najradije ih uređujem u vintage stilu, sa motivima cvijeća ili retro fotografijama djece i patinom po ivicama. Nekako mi se savršeno uklapaju uz takve teme, kao i uz nježne boje i detalje na drškama u vidu trodimenzionalnih reljefa ili  floralnih otisaka pečata.


   Naravno, pravila sam i četke za male čupavice, pa su u skladu s tim i motivi bili dječiji - vile, zečići, šarene sove. :)


   Često ih uparujem i sa kutijama za nakit i ostale sitnice. Svakako, kupci mogu sami odabrati komplet od ponuđenog, mada ja uglavnom predlažem one koje mi tematski izgledaju međusobno najbliskije.



    Sam proces uređivanja je standardan za dekupaž - farbanje akrilnim bojama, lijepljenje salveta, sjenčenje šablonima, patiniranje, lakiranje. Ponekad, kao što sam već pomenula, prethodno uradim i reljefni detalj pastom preko šablona ili ga proizvoljno iscrtam kontur pastom.

   Povremeno dodam i šljokice, ako želim istaći neke detalje kao što je unutrašnjost cvjetova u buketu ove djevojčice ili svjetlucavi vilinski prah. :)


    U svakom slučaju, raditi sa četkama je izazov zato što je raspoloživa površina mala pa se ne smije pretjerati sa detaljima,a opet ne bi smjelo biti dosadno i jednolično. Rado radim i po tuđim prijedlozima koje je moguće ispuniti. :) Tako je nastala i ova četka sa pačićima. :D


    Više fotografija i informacija o četkama možet vidjeti u albumu moje FB strane:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.329075107241522.1073741838.122860594529642&type=3





10 коментара:

  1. Izuzetno su lepe! Ovo je nešto što bi svako poželeo da ima. Posebno mi je dopadljiva četka sa motivom ptice.

    ОдговориИзбриши
  2. Oво је прелепо. Тотални сам почетник у декупажу и молила бих ако је могуће детаљан опис свих фаза у изради. Хвала

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Za početnike sam nedavno napravila detaljan video, još ga nisam stigla predstaviti na blogu, a Vi ga možete pogledati na ovome linku: https://www.youtube.com/watch?v=6tY8mtlKn84
      Prilično je detaljan, pa mislim da će vam pomoći. Ako i pored toga budete imali nekih nedoumica, slobodno se javite ovdje ili na moju FB stranu.

      Избриши