среда, 28. јануар 2015.

Nakit od polimerne gline



    Raditi sa polimernom glinom je poseban izazov. Kao i za rad sa glinom i sličnim materijalima uopšte, potrebno je mnogo strpljenja, vježbe,a i talenta.  Pošto ja imam vrlo malo od svega toga, u koštac sa tom tehnikom izrade nakita hvatam se mnogo rjeđe nego što bih voljela, a i radim jednostavne modele. :)
     Nedavno sam uradila dva kompleta nakita, jedan sa zimskom temom i pahuljama (vjerovatno zadnji zimski detalji za ovu sezonu!), a drugi inspirisan uglačanim poludragim kamenjem.


     Dakle, omekšala sam dio FIMO polimerne gline tirkizne boje i od njega napravila prvo dva pljosnata oblika namijenjena za dvije perle za naušnice. Na njih sam sa obje strane utisnula različite šare - jednu pritiskom površine dugmića, a drugu privjeskom u obliku pahuljice. Probušila sam ih iglicom da se poslije pečenja ne zamaram time, jer je mnogo komplikovanije.


    Od iste boje sam izradila i još dva okrugla pljosnata komada, jedan za prsten, drugi za medaljon, na koje sam takođe utisnula otisak u obliku pahuljice. Tirkiznu boju sam namjerno odabrala da bi podsjećala na nekakve komadiće leda i hladnoće. :)


   Drugi komplet se sastoji od para naušnica i jednog medaljona. Tu sam koristila istu tirkiznu boju FIMA, ali i komadiće crne, da bih dobila ovakve asimetrične i neujednačne šare.


    Dobijene prošarane komadić gline sam utisnula u metalne osnove za medaljon i naušnice, da bih im odredila pravi oblik prije pečenja i da bi ih zbog toga kasnije bilo lakše ravnomijerno podesiti i zalijepiti.


    Poslije pečenja sam sačekala da se ohlade, pa je onda došao na red najdosadniji dio u svakom poslu - šmirglanje. Šmirglanjem se polira gornji sloj i dobija glatka površina, bez sitnih neravnina ili otisaka prstiju, čestica prašine i sličnog što bi pokvarilo izgled.
   Sledeći korak bilo je lakiranje sa FIMO Glass Varnish. Lakirala sam po dva puta da bih dobila taj uglancani sjaj kamena (a i komadića leda u prvom slučaju). Poslije sušenja sam sve zalijepila u ranije određene osnove i spojila sa ostalim elementima.


    Nekad ranije sam pravila perle za dvije ogrlice sa morskim motivom, gdje sam željela posebne perle koje bi podsjećale na one šupljikave morske kamenčiće. Po oblikovanju FIMA u kuglice, uvaljala sam ih u kristal šećer i tako ispekla. Poslije pečenja sam ih ubacila u vodu i šećer se istopio ostavljajući rupičastu površinu, baš onakvu kakvu sam željela. :)


   Spojena sa ostalim elementima, jedna od ogrlica je izgledala ovako:


   Ako želite vidjeti dimenzije komada nakita iz ove dvije kolekcije, posjetite moju FB stranu: https://www.facebook.com/HandmadeByGordanaL?pnref=lhc

   To je bila većina mog iskustva sa FIMO polimernom glinom i svakako da ću nastaviti u budućnosti rad na izradi nakita i u ovoj tehnici. Vrlo je posebna jer se mogu izraditi vrlo zanimljivi komadi nakita i detalji koji se uklapaju sa ostalim repromaterijalom u fantastične oblike.
   Svima koji bi da nauče nešto više o radu sa polimernom glinom bih od srca preporučila blog Selme iz Sarajeva koja izrađuje divan nakit upravo ovom tehnikom, a na svom blogu dijeli i iskustva i savjete vezane za upravo ovaj materijal. ;) Selmin blog

   

3 коментара:

  1. Opa! :D Pa krenula si konačno da radiš sa polimernom glinom?! Samo naprijed! ♥ Ova tehnika sa komadićima crne boje se zove marmoriranje ;) Dosta je jednostavna, a daje prelijepe rezultate, vidjet ćeš kad se budeš igrala sa više boja. Također te moram pohvaliti i za šmirglanje, dobro si obradila oblike! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, ja pomalo radim sa glinom, i dalje više posmatram tuđe radove. :D
      Da, ovo je jednostavnija tehnika, a lijepa, pa sam zato i probala. Ne volim se odmah uhvatiti najkomplikovanijih, pa obeshrabriti. :D A one tvoje savršene minijature vjerovatno nikad ne bih dostigla. <3 :D

      Šmirglanje je zaista najgori dio posla, zato sam se trudila što više urediti glinu prije pečenja,pa je ostalo uglavnom poliranje i neke sitne popravke. :D

      Избриши
  2. Nije mi jasno kako se krajevi šmirglaju:/
    Šta je potrebno, koji alat i da li može to da se radi pre pecenja🤔

    ОдговориИзбриши